Președintele Consiliului European a reconfirmat sprijinul pentru Republica Moldova și parcursul ales

Mihaela Cibotaru
28/03/2023
captură

Președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat astăzi într-o vizită la Chișinău, s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, după care cei doi oficiali au făcut declarații, în cadrul unei conferințe de presă comune.

„Obținerea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE) este o oportunitate istorică pentru țară, precum și pentru poporul Republicii Moldova și sunt convins că trebuie să beneficiem de aceasta”, a declarat Charles Michel. El a reconfirmat suportul UE pentru Republica Moldova, care este expusă „unui impact foarte mare al războiului rusesc împotriva Ucrainei”. „Ați devenit o țintă a atacurilor și Rusia continuă să încerce să destabilizeze țara voastră folosind diverse domenii cum ar fi atacuri cibernetice, proteste înscenate și alte acțiuni disruptive. Ați răspuns la aceste lucruri cu putere și Rusia a fost stopată și avem încredere deplină în capacitatea Guvernului de a aborda toate aceste amenințări și de a face față acestora”, a declarat președintele Consiliului European.

Charles Michel a spus că în ultimul an a fost mobilizat peste 1 miliard de euro pentru a susține reziliența și stabilitatea Republicii Moldova și încă un pachet de sprijin pentru Moldova urmează să fie prezentat până în vară. El a felicitat Guvernul Moldovei pentru angajamentul său de a acționa în aceste circumstanțe complicate, apreciind că reformele întreprinse sunt vitale și „fac față așteptărilor poporului Republicii Moldova”. Președintele Consiliului European a apreciat că Republica Moldova a făcut eforturi considerabile și este important să le continue, „în special reforma comprehensivă a sectorului judiciar, lupta împotriva corupției și depolitizarea instituțiilor statului”.

„Republica Moldova poate conta pe sprijinul deplin al UE pe parcursul acestei perioade foarte dificile și pe parcursul căii sale spre familia europeană”, a spus Charles Michel.

„În ciuda tuturor dificultăților, rămânem devotați libertății, democrației și statului de drept. Am reușit să ne întărim pozițiile, să consolidăm reziliența și să devenim mai puternici. Această realizare a fost posibilă inclusiv datorită sprijinului solid oferit de UE și statele membre”, a declarat președinta Moldovei, Maia Sandu. Ea a subliniat că Republicii Moldova este determinată să înainteze pe calea integrării în UE, în pofida „atacurilor hibride îndreptate împotriva determinării noastre de a rămâne parte a lumii libere” și a confirmat că autoritățile implementează recomandările Comisiei Europene și transpun legislația europeană într-un ritm accelerat, pentru a deschide negocierile privind aderarea la UE „cât mai curând posibil”.

„Lucrăm pentru un sistem judiciar integru, independent, responsabil și transparent, astfel încât cetățenii să aibă parte de un tratament corect și echitabil în fața legii. Luptăm împotriva corupției și eliminăm treptat influența oligarhilor în economie, politică, media și justiție. Vrem să asigurăm un mediu sigur și prosper pentru cetățenii noștri”, a declarat președinta Maia Sandu. Printre direcțiile prioritare în care se lucrează, ea a mai numit reformarea administrației publice, dezvoltarea economică, pentru a crește numărul de locuri de muncă în țară, modernizarea infrastructurii și asigurarea, în continuare, a păcii și securității cetățenilor.

Maia Sandu a spus că, în cadrul discuțiilor, a fost abordat și subiectul Summit-ului Comunității Politice Europene, care va întruni 50 de șefi de state și guverne, precum și oficiali ai UE, la Chișinău, pe 1 iunie curent. „Vrem să ne asigurăm că acest summit va fi un eveniment productiv și semnificativ, care să contribuie la identificarea soluțiilor la problemele cu care se confruntă Europa. Ne propunem ca summit-ul să se axeze pe probleme legate de pace, securitate, reziliența economică și acțiuni în domeniul climei, precum și interconexiunile în Europa, pentru un continent mai bine conectat și mai stabil”, a spus ea. Organizarea summit-ului în Republica Moldova „Este un mesaj clar că nu suntem singuri și că avem parteneri și prieteni numeroși și puternici. Moldova nu este singură”, a conchis președinta Moldovei.

Mihaela Cibotaru
28/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii