Preşedinte interimar nou la CSJ din rândul celor care nu au trecut Pre-vettingul

Tatiana Gherța
28/03/2023
captură foto

Judecătoarea Curții Supreme de Justiție (CSJ), Aliona Miron, a fost promovată în funcția de președinte al CSJ. Dispoziția a fost semnată luni de președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat. Aliona Miron a încercat să candideze anterior pentru un loc în CSM, dar nu a trecut de Comisia Pre-vetting.

Din 2009 până în 2021, Aliona Miron a fost judecătoare în cadrul Judecătoriei Râșcani din municipiul Chișinău, iar ulterior a avansat în funcția de judecătoare la CSJ. Membrii Comisiei au solicitat explicații cu privire la 2 imobile de locuit, construite de părinții acesteia. Una dintre cele 2 case, amplasate în Chișinău, i-a fost transferată Alionei Miron. La întrebare cât a costat construcția celor două imobile, candidata nu a putut să ofere un răspuns.

Pe lângă casa de 190 m.p. donată de părinți, în 2015, Aliona Miron a solicitat un apartament la preț preferențial prin intermediului programului pentru judecători la Judecătoria Râșcani, iar în 2019 a intrat în posesia imobilului.

Atât în fața membrilor Comisiei Pre-vetting, cât și în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, Miron a declarat că în unele momente s-a simțit umilită. „Această perioadă m-a plasat într-o incertitudine și o situație neplăcută. Respectiv, sper ca toate aceste emoții pe care le trec eu și ceilalți colegi, sper ca ele să se fi meritat. Sper după acest lucru să se schimbe ceva în bine și să simtă această schimbare toată lumea. Am încercat să fiu sinceră din momentul de când am acceptat să depun aceste explicații”, a declarat Miron în fața Comisiei. 

Comisia Pre-vetting a avut dubii privind integritatea financiară și nu a promovat candidata. 

În ultima declarația de avere  completată în 2022 la Autoritatea Naționale de Integritate, Miron declara că pe parcursul anului 2021 a încasat venituri din salariu primit de la CSJ, Judecătoria Râșcani și Institutul Național de Justiție în sumă totală de peste 380 mii lei. Soțul acesteia, angajat în cadrul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură a ridicat un salariu de 172.561 lei. În acceași sursă a indicat că deține 2 apartamente, 2 case de locuit și un garaj. 

 

Tatiana Gherța
28/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii