Premierul Pavel Filip vorbește în premieră despre „Mafia anabolizantelor”: „Am auzit despre aceste scheme”

Anticoruptie.md
26/05/2017
Foto: mtic.gov.md

Acuzat de mai multe ori de Grigore Cobzac, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Î.S. Poşta Moldovei în vederea transportării substanțelor interzise, că ar fi implicat în schema de contrabandă cu anabolizante, premierul Pavel Filip a răspuns astăzi învinuirilor. În cadrul ședinței în plen a Parlamentului, unde a fost invitat pentru a prezentat raportul de activitate al Guvernului, Filip a pasat vina pe cei de la Serviciul Vamal.

„Am auzit nu o singură dată despre scheme de trimitere a țigărilor, anabolizantelor prin intermediul Poștei Moldovei peste hotare. Poșta Moldovei se gândește la veniturile ei. Înainte de Poșta Moldova, aceste mărfuri trec pe la vamă. Nu tot poștașul e obligat să deschidă pachetele pentru că este controlul vamal. Trebuie să mergeți mai profund în această anchetă ca să vedeți de unde au pornit aceste scheme, și cine e responsabil la Vamă”, a sugerat Filip, citat de Agora.md.

Premierul a ținut să îi răspundă lui Grigore Cobzac că anterior a existat o inițiativă de a interzice producerea anabolizantelor în R. Moldova. „Din câte țin minte, formațiunea din care faceți parte (n. r. - PLDM) a fost împotriva. Dacă aveți rezultate în aceste anchetă, sesizați instituțiile abilitate, Procuratura Generală, să facă investigații și să îi tragă la răspundere pe toți cei responsabili de acest lucru”, a declarat Filip, ca reacție la întrebarea dacă a întreprins vreo acțiune urmare a rezultatelor comisiei de anchetă din Parlament.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a respins categoric acuzațiile lui Cobzac precum că ministerul și Serviciul Vamal au evitat să colaboreze cu membrii comisiei de anchetă. „Din câte cunosc s-au solicitat declarații vamale pentru un număr foarte mare pe o perioadă foarte extinsă, pe care departamentul vamal putea să vi le pună la dispoziție. Perfectarea acestor copii necesită mult timp și resurse, de aceea vi s-a propus să veniți la fața locului și să vă documentați. Din câte țin minte Vama v-a invitat, dar din păcate nu a primit răspuns din partea Comisiei. E situația pe care o cunosc eu, altceva nu a fost la mijloc”, a spus Armașu la ședința Parlamentului.

Cobzac însă l-a contrazis: „Nu am avut nicio invitație de la Serviciul Vamal. Am avut patru confirmări ale dvs precum că documentele se pun la dispoziția Comisiei. Noi v-am informat concret unde trebuie să interveniți ca să întrerupeți această schemă. Reacțiile au fost zero, iar schemele au continuat. Declarațiile vamale sunt cruciale, ele îi arată pe cei care sunt implicați”, a insistat președintele comisiei de anchetă.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a subliniat că, dat fiind faptul că această comisie de anchetă nu are un raport aprobat cu majoritatea de voturi ale membrilor, Biroul Permanent al Parlamentului va veni cu o hotărâre prin care se va constata că activitatea comisiei de anchetă a eșuat din cauza unei rele organizări  și a lipsei unui raport.

Amintim că Grigore Cobzac a insistat de mai multe ori pe includerea în ordinea de zi a plenului Parlamentului a dezbaterilor cu privire la cele două rapoarte ale Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Î.S. Poşta Moldovei în vederea transportării substanțelor interzise, dar de fiecare dată propunerea sa a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Potrivit lui Cobzac, refuzul majorității de a audia rapoartele comisiei de anchetă demonstrează o dată în plus că schema de contrabandă a anabolizantelor prin Poșta Moldovei este protejate de reprezentanții guvernării. „Pentru ca schema să funcționeze este asigurat suportul ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, a fostului ministru al Tehnologiei Informaționale Vasile Botnari, a șefului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și a conducerii Poștei Moldovei. Nu putem să nu îl menționăm pe premierul Pavel Filip, or schema a înflorit în perioada în care el a fost ministru al MTIC, iar doi dintre miniștrii din Guvernul său protejează acum schema”, a mai anterior menționat Cobzac.

În raportul prezentat de Grigore Cobzac se arată modul în care are loc transportarea coletelor cu anabolice evitându-se procedurile legale. Astfel, potrivit documentului, substanțele anabolice sunt aduse la sediul Centrului de Procesare și Transportare a Poștei (CPTP), evitându-se oficiul poștal, acolo unde în mod normal sunt sigilate plicurile după ce sunt verificate de un vameș, iar pe plic este aplicat un cod de bară de către operatorii poștali. Coletele ajung la poștă deja ambalte și cu codurile de bară și ștampilele vamale aplicate. Mai mult de atât, în mai multe cazuri s-a depistat că ștampile vamale aplicate sunt false. Singura procedură legală respectată de contrabandiști este achitarea serviciilor de transportare a coletelor.

Ulterior, aceste colete sunt expediate în SUA, Rusia şi în state din UE. Potrivit lui Cobzac, schema de contrabandă cu anabolizante funcționează încă din 2008, dar comisia a reușit să documenteze acest fenomen cu începere din anul 2014, pe motiv că documentele de producere ale poștei se păstrează doar 18 luni.

Centrul de Investigații Jurnalistice de asemenea a realizat anterior o anchetă despre fabricarea anabolizantelor în Republica Moldova și transportarea acestora prin poștă peste hotare. Investigația jurnalistică a fost inclusă în lista scurtă a candidaților la premiul European Press Prize.

Anticoruptie.md
26/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii