Premierul Chicu, la conferința anticorupție: „La originea problemelor țării este corupția tolerată de politicieni”

Anticoruptie.md
09/12/2019

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și premierul Ion Chicu recunosc faptul că Republica Moldova se confruntă cu un nivel înalt de corupție și că politicieni tolerează acest flagel. Oficialii au declarat luni, în cadrul conferinței naționale anticorupție, organizată cu prilejul Zilei internaționale anticorupție, de CNA, că pentru a combate corupția ar fi nevoie de „mai multă fermitate în acţiuni” din partea politicului.   

„Avem nevoie de măsuri chirurgicale, care să însănătoșească statul și să susțină eforturile Centrului Național Anticorupție pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen”, a declarat președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Potrivit ei, prioritatea autorităților trebuie să fie lupta cu corupția în toate formele ei: mică, mare sau sistemică și livrarea rezultatelor vizibile în conformitate cu obiectivele trasate în strategiile, planurile de activitate și legislația națională anticorupție. „Vom reuși dacă vom lucra coordonat, cu eforturi susținute și cu abordări pragmatice, realiste și hotărâte, iar angajarea societății, a sectorului public și privat în lupta cu abuzurile și mita este vitală", a spus Zinaida Greceanîi.

Și prim-ministrul Ion Chicu a reconfirmat determinarea Guvernului de a combate fenomenul corupției, subliniind că acesta a fost prea mult timp tolerat de politicieni, dar și organele statului. „La originea tuturor problemelor cu care s-a confruntat statul nostru și continuă să se confrunte stă corupția tolerată și uneori chiar încurajată de politicieni, de organele care trebuiau să o combată. În pofida suportului enorm de care am beneficiat în ultimii ani de la partenerii noștri de dezvoltare, lucrurile nu au avansat prea mult în această direcție. De ani de zile, politicienii si formatorii de opinie fac competiție cine vorbește mai inspirat despre fenomenul corupției, cine organizează conferințe mai mari, dar intensitatea discuțiilor publice nu a adus rezultatele așteptate”. 

Premierul a mai spus că urmează a fi creată o nouă instituție publică care să coordoneze activitățile de voluntariat și să promoveze implicarea largă a cetățenilor în eradicarea fenomenului corupției.

Ediţia din anul curent a conferinţei naţionale anticorupţie se desfăşoară sub genericul „Abordarea sectorială a corupției: progrese şi deficiențe”.

Republica Moldova se confruntă de mai mulți ani cu un nivel înalt de corupție, arată mai multe studii locale și internaționale. Un sondaj realizat recent de Transparency International-Moldova arată că circa un sfert (24,6%) din funcționarii din instituțiile publice centrale consideră că în instituția în care activează există corupție. Ceva mai mult de un sfert (27,2%) au răspuns negativ şi aproape jumătate (48,2) s-au eschivat de a răspunde la întrebare. Printre cei care au răspuns pozitiv la această întrebare, cea mai multă corupție este percepută de colaboratorii Serviciului Vamal (48%), ai Poliției de Frontieră (45,8%) și Ministerului Afacerilor Interne (29,3%).

Amintim că promovarea actualului șef al CNA, Ruslan Flocea, a fost criticată dur de societatea civilă, după ce rezultatele votului au arătat o fraudare a concursului de către deputații democrați și socialiști, care au acordat un punctaj disproporțional candidaților, astfel încât favoritul lor să obțină punctajul maxim. Investigații jurnalistice arată că atât în rândurile deputaților socialiști, dar și în componența actuală a Guvernului sunt persoane cu probleme de integritate.    

Anticoruptie.md
09/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii