Pre-vetting... din aule. Dosarul de admitere la Institutul Național al Justiției va cuprinde și declarațiile de avere ale candidaților

Viorica Mija
02/07/2022
Sursa: INJ

Nu vor fi acceptați dacă nu-și vor dovedi integritatea. Candidații la concursul de admitere la Institutul Național al Justiției vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale, în aceleași condiții cu toți funcționarii publici, judecătorii și procurorii. Prevederea se conține într-un proiect de lege aprobat de Guvern.

Noile reglementări stipulează că cei care râvnesc la Institutul Național al Justiției vor depune declarațiile de avere. Mai mult, declarațiile vor servi drept punct de pornire pentru evaluarea averii viitorilor judecători și procurori, ceea ce va permite identificarea potențialelor acte de corupție.

„Candidații la concursul de admitere la INJ vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale. Astfel, va fi asigurată transparența averii viitorilor judecători și procurori, chiar începând cu formarea lor profesională. Aceștia vor fi supuși, din start, exigențelor unui climat de integritate publică”, a explicat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Adițional, proiectul urmărește îmbunătățirea mai multor aspecte administrative privind  componența, selectarea și activitatea organelor de conducere ale INJ, care vor asigura reprezentativitatea proporțională a organelor de administrare a sistemului justiției. 

În acest sens, va fi instituit un număr egal între membrii Consiliului INJ, desemnați de către Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor; va fi oferită competența Președintelui Republicii Moldova de a desemna un membru în cadrul Consiliului INJ, pornind de la atribuțiile sale constituționale în materia carierei judecătorilor. 

De asemenea, va fi prevăzut expres nivelul instanțelor judecătorești și a procuraturilor, din cadrul cărora vor putea fi desemnați membrii Consiliului INJ, pentru a fi asigurat criteriul obiectiv de reprezentativitate a judecătorilor și procurorilor per sistemul judiciar și al Procuraturii.

Viorica Mija
02/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii