Poziție disonantă a lui Andrei Năstase în cazul Aeroportului Internațional Chișinău: „Avem toate motivele să anulăm concesionarea”

Anticoruptie.md
21/08/2019
Andrei Năstase, vicepremier și ministru al Afacerilor Interne. Foto: dw.com

Vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a solicitat miercuri Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul ședinței Guvernului, să facă un apel către operatorii naționali și internaționali prin care să îi informeze că orice tranzacție cu Avia Invest, beneciara concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, nu poate să fie recunoscută de către autoritățile Republicii Moldova și reprezintă o legalizare a unui nou jaf al secolului.

„Acest obiectiv trebuie să fie unul comun al Guvernului, Președinției și forțelor antioligarhice din Parlament. Multe lucruri grave au continuat să se întâmple chiar și după ce au plecat din țară Șor și Plahotniuc. Nu toate instituțiile și-au făcut datoria”, a observat Andrei Năstase.

„Pe 3 iulie, președintele Igor Dodon a atenționat că Șor ar fi încercat să vândă aeroportul unor investitori din Rusia. Dacă se știa despre aceste lucruri, ce au întreprins de-a lungul timpului Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru a împiedica această tranzacție și a legaliza un jaf al secolului la fel de mare ca jaful miliardului?”, întrebat oficialul.

Potrivit vicepremierului, există motive întemeiate pentru a iniția procedura de anulare a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. „Nu putem privatiza siguranța națională”, a afirmat Năstase, amintind de solicitarea Platformei DA privind instituirea unui moratoriu asupra tranzacționării aeroportului.

Platforma DA a solicitat miercuri statului să nu recunoască legalitatea tranzacției dintre Avia Invest și NR Investments Ltd până când nu va fi luată o decizie definitivă a instanțelor de judecată despre legalitatea concesionării Aeroportului Chișinău în baza urmării penale inițiate de către Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție.

Această atitudine a PPDA vine după ce ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă a afirmat că statul R. Moldova nu deține nicio pârghie legală pentru a influența lucrurile la Aeroportul Internațional Chișinău, însă tranzacția dintre NR Investment Limited și Avia Invest din 19 august curent poate fi un punct de pornire pentru ca instituțiile statului să încerce să renegocieze contractul de concesionare

Anticoruptie.md
21/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii