Polițiștii care au sechestrat la Rezina tirajul publicației „Cuvântul”, suspendați din funcție: IGP a demarat o anchetă

Anticoruptie.md
12/05/2018
CIJM

Inspectoratul general al poliției de la Chișinău a început o anchetă internă asupra șefului poliției din Rezina și a polițiștilor implicați în sechestrarea tirajului săptămânalului regional independent „Cuvântul”. Tirajul de 3800 de exemplare al publicației a fost sechestrat joi, 10 mai, de un responsabil al poliției, pe motiv că șoferul nu avea foaie de parcurs. Publicația „Cuvântul” a investigat în ultimul timp mai multe scheme de corupție și gestionare frauduloasă a banilor publici de către conducerea raionului și administrația publică locală.  

Ministrul de interne, Alexandru Jizdan, a anunțat pe o rețea de socializare că toți cei anchetați au fost suspendați din funcție pe durata investigației. Șeful Inspectoratului de Poliție Rezina, Igor Botea, a declarat vineri, 11 mai, că tirajul a fost stopat din lipsa actului de proveniență asupra mărfurilor transportate. El a precizat că ține la libertatea presei și că va cerceta acțiunea polițiștilor care au intervenit.   

Mai multe ONG de media au semnalat că tirajul ultimei ediții din „Cuvântul” a fost sechestrat în timp ce era transportat de la tipografie la poșta din Rezina, motivul invocat de poliție fiind lipsa foii de parcurs a șoferului care transporta tirajul. La solicitarea ONG-urilor de media, tirajul ziarelor a fost scos de sub sechestru. 

Premierul Pavel Filip a cerut mnisterului de interne să declanșeze de urgență o anchetă internă în legătură cu acest caz, iar opinia publică să fie informată despre rezultatul anchetei. „Cuvântul” a publicat, inclusiv în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice mai multe articole despre averea președintei raionului Rezina, Eleonora Graur, care este și vicepreședintă a Partidului Democrat de guvernământ.  Ancheta „Afaceri de milioane, secretizate de conducerea raionului Rezina” developa scheme prin care zeci de milioane de lei din bugetul local și național au fost investite în condiții de netransparență, cu firme selectate în mod discreționar, în construcţia şi reparaţia mai multor școli, gădinițe, apeducte și sisteme de canalizare din raionul Rezina. În unele cazuri banii nici nu au ajuns la destinatie. Deși au fost sesizate mai multe autorități, inclusiv organele de drept, cazurile nu au fost investigate.    

Anticoruptie.md
12/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii