Piața valutară reintră în normalitate: Moldovenii își vând valuta ținută la ciorap

Ion Chișlea
20/05/2022
Cea mai vândută valută la casele de schimb valutar este moneda europeană

Moldovenii au vândut în luna aprilie în numerar valută în valoare de peste 307 milioane de dolari, acoperind în întregime cererea de valută în casele de schimb valutar dar și cererea pe piața fără numerar din partea persoanelor juridice în proporție de 68%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Persoanele fizice au vândut în luna aprilie valută în numerar în valoare de 307,21 milioane de dolari și au cumpărat și au cumpărat în valoare 179,82 milioane de dolari. Drept urmare, s-a creat un surplus de 127,39 milioane de dolari, care a a acoperit deficitul de pe piața fără numerar (unde operează persoanele juridice) în proporție de 67,57%.

În comparație, în martie, la casele de schimb valutar a fost înregistrat un deficit de peste 26 milioane de dolari iar pe piața fără numerar – un deficit de peste 197 milioane de dolari. Banca Națională a Moldovei a fost nevoită atunci să verse masiv valută pe piață pentru a nu admite deprecierea leului.  

Structura pieței valutare din Republica Moldova este formată astfel încât oferta de valută pe piața valutară fără numerar, unde oprerează persoanele juridice, este suplimentată de surplusul de valută  de pe piața în numerar, adică la casele de schimb, unde cumpără și vând persoanele fizice.

Cauza este că pe piața fără numerar nu există o ofertă suficientă de valută derivă din structura comerțului exterior. Valuta este cumpărată de importatori, care au nevoie de ea pentru a procura mărfurile de peste hotare. Oferta de vânzare este asigurată de exportatori, care primesc valută în schimbul mărfurilor exportate și trebuie s-o schimbe în lei pentru a putea opera afacerile din interiorul Republicii Moldova.

Însă, așa cum în Republica Moldova importurile depășesc de câteva ori exporturilor, este firesc ca exportatorii să nu acopere cererea de valută din partea importatorilor.

Salvarea vine de pe piața prin numerar, adică de la casele de schimba valutar, unde cumpără și vând persoanele fizice. Aici, de regulă, se vinde mult mai multă valută decât se cumpără. Oferta la casele de schimb este asigurată, în cea mai mare parte, de valuta trimisă de moldovenii plecați peste hotare rudelor, care o schimbă în lei pentru a-și plăti cheltuielile. Cererea vine, în cea mai mare parte,  din partea moldovenilor, ce cumpără valută pentru a pleca peste hotare, în vacanță, spre exemplu.  Așa cum cererea este mult mai mică decât oferta, valuta rămasă pe piața în numerar, la casele de schimb valutar, este redirecționată pe piața fără numerar, unde există un deficit cronic de valută.

De regulă, volumul acestui deficit este de un nivel similar cu surplusul de pe piața în numerar cu diferențe de ordinul câtorva zeci de milioane.

Atunci când acest surpplus nu este suficient, Banca Națională intervine pe piață vărsând din rezervele oficiale suma necesară de valută. Dacă surplusul de pe piața prin numerar este mai mare decât deficitul de pe piața fără numerar, Banca Națională intervine cu lei pe piață pentru a cumpăra surplusul de valută, care ajunge în rezervele  oficiale. Operațiunile respective sunt necesare pentru a asigura stabilitatea leului, pentru a nu admite deprecierea în cazul deficitului sau aprecierea, în cazul surplusului de valută pe piață.

Iată că în luna martie, BNM a constatat un deficit enorm de valută, deoarece moldovenii au vândut mai puțină valută în casele de schimb valutar, aici nefiind asigurată cererea. Potrivit experților, situația s-a creat din cauza războiul din Ucraina, care i-a făcut pe moldoveni să-și țină valuta pentru orice eventualitate ba chiar să-și completeze rezervele.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a fost nevoită atunci să verse pe piață 232,8 milioane de dolari pentru a acoperi cererea și a nu admite deprecierea mondei naționale.

Ion Chișlea
20/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii