Peste 10.000 de angajați medicali, contaminați cu COVID-19. Câți dintre aceștia au primit banii promiși de autorități

Ilie Gulca
26/11/2020
Foto: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale

Numărul celor contaminați cu COVID-19 a trecut, miercuri, de 100.000 în Republica Moldova. În rândul angajaților medicali, până în prezent, au fost înregistrați peste 10.000 de infectați, dintre care 50 de persoane au fost răpuse de virusul ucigaș. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) au dezvăluit factorii și condițiile care duc la numărul mare de contaminări și felul în care sunt remunerați angajații spitalelor.

Conform datelor prezentate de responsabilii din sănătate, din numărul total de 10.006 de cazuri de COVID înregistrate în sistemul medical din Republica Moldova, 2.887 sunt medici, 4.227 – asistenți medicali, 1.433 – infirmieri și 1.459 din personalul auxiliar. Potrivit unei investigații realizate de reporterii CIJM, aceste cifre grele scot în vileag vulnerabilitățile sistemului de sănătate din Republica Moldova în fața unei pandemii de proporții.

Până în septembrie, au fost achitate, potrivit investigației CIJM, puțin peste 2.000 de indemnizații unice. Aceasta înseamnă că doar unul din trei angajați ai sistemului sanitar care s-a îmbolnăvit a primit banii promiși. Insecuritatea la locul de muncă, lipsa echipamentelor de protecție de bună calitate, testarea tardivă, stresul, precum și sarcina mult prea mare de muncă sunt sursele de încălcare a drepturilor de care ar trebui să beneficieze personalul medical. Reporterii subliniază că situația se agravează în instituțiile medicale în care există relații antagoniste între personalul medical și administrația instituției.

Deși Guvernul a decis în martie să acorde o indemnizație unică de 16.000 de lei celor care au contractat virusul la locul de muncă, iar angajaților care lucrează în prima linie să le dubleze salariul, relevă sursa citată, modul de acordare a indemnizației și a suplimentului de 100% la salariu a trezit suspiciuni și discordanțe.

Întrucât numărul celor infectați a început să crească în proporții geometrice, autoritățile au început să învinuiască medicii că nu se protejează și că, de fapt, cei mai mulți nu contractează virusul la locul de muncă. Mai mulți lucrători medicali s-au plâns că fie au contractat virusul la locul de muncă, fie s-au infectat de la membri de familie care lucrează în altă instituție medicală, dar administrațiile spitalelor au respins pretențiile medicilor.

Ilie Gulca
26/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii