Pericol major la centrala nucleară din Zaporojie: A fost avariată linia electrică de rezervă

Julieta Saviţchi
08/09/2022
unian.ua

Linia eletrică de rezervă a centralei atomoelectrice din Energodar a fost avariată în urma bombardamentelor, fiind distruse anterior şi cele 4 linii electrice obişnuite. Anunţul a fost făcut de Agentia Internationala pentru Energie Atomică (AIEA), la o zi de la publicarea unui raport în care solicită încetarea focului şi formarea unei zone de securitate la centrala nucleară din Zaporijie.

Potrivit declaraţiei AIEA, din cele trei linii de rezervă dintre centrala nucleară şi centrala termică, una este acum avariată de bombardamente, în timp ce celelalte două sunt deconectate.

Totodată, administraţia de la Kiev a cerut locuitorilor din zona din jurul centralei de la Energodar să se evacueze pe cont propriu, deoarece nu s-a ajuns la o înţelegere cu ruşii privind formarea unui coridor umanitar.

Armata rusă a reluat bombardamentele asupra Energodarului la o zi după ce experții Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au cerut încetarea ostilităților care ar putea afecta sistemele de securitate ale stației şi evacuarea armatei din regiune.

O delegaţie a AIEA, compusă din 14 persoane, a vizitat joia trecută centrala nucleară Zaporojie (situată în oraşul Energodar), care se află de la începutul invaziei sub controlul trupelor ruse de ocupaţie. În pofida planurilor de a rămâne acolo câteva zile, delegaţia condusă de şeful AIEA a stat doar două ore, ceea ce a provocat surprindere în rândul comentatorilor ucraineni, precum şi al administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Media ruse, filmând vizita reprezentanţilor AIEA în interiorul centralei Zaporojie, au arătat accidental camioane militare ale forţelor armate ruse, pe care ocupanţii le amplasaseră pe teritoriul centralei nucleare din Energodar. Această înregistrare cu camioanele militare a fost difuzată de câteva televiziuni controlate de Kremlin.

Chiar în ziua publicării raportului, o explozie puternică a zguduit oraşul Energodar, fiind sistată aprovizionarea cu apă şi energie electrică. Sinopticienii ucraineni au făcut prognoze că în cazul unei explozii la centrala nucleară din Zaporojie, norul radioactiv se va răspândi în sudul Ucrainei, peninsula Crimeea, Turcia, Bulgaria, Republica Moldova şi România.

Julieta Saviţchi
08/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii