Pe urmele investigației CIJM//Clonele sputnik.md nu mai pot fi accesate

Anticoruptie.md
25/03/2023
Colaj CIJM

Clonele sputnik.md, create după închiderea de către Serviciul de Informații și Securitate(SIS) a portalului de bază, nu mai pot fi accesate din Republica Moldova. Decizia a fost luată după ce Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a deconspirat faptul că, la scurt timp de la blocare, sputnik.md a recurs la derivatele sale -sputniknews.com, md.sputniknews. com, ro.sputniknews.com, sputniknews.ru și md.sputniknews.ru pentru a-și difuza contentul propagandistic.

SIS a dispus închiderea celor cinci site-uri în data de 22 martie, motivând că „promovează informații false în domeniul ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență”. Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate.

În data de 26 februarie, 2022, la două zile de la invazia Ucrainei de către Federația Rusă, Serviciul de Informații și Securitate a interzis site-ul sputnik.md pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că “promovează informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”. După o scurtă perioadă, apare md.sputnik.news.com, după care alte derivate ale portalului.  

Într-un interviu pentru Anticorupție.md, expertul IT Radu Plugaru spune că autoritățile au competențe limitate în a bloca toate site-urile periculoase pentru securitatea spațiului informațional al Republicii Moldova.

„Un site are câteva „caracteristici” de identificare, printre care: numele domeniului (denumirea site-ului, care este unică în lume) și adresa IP a serverului (dar atenție, căci pe același server pot fi găzduite oricâte site-uri/domenii web neafiliate între ele). Guvernul nostru are jurisdicție doar asupra tuturor site-urilor .md, ceea ce înseamnă că, în caz că se depistează încălcări, ar putea să interzică doar domeniile .md. De asemenea, prin intermediul furnizorilor de internet, ar putea să blocheze traficul web către/dinspre unele adrese IP. Există doar aceste 2 instrumente ce pot fi folosite pentru blocarea unui site - închiderea unui domeniu .md și blocarea unor adrese de IP. Un site nu este decât un „folder” aflat pe un calculator conectat la Internet. Pentru a evita o penalitate, este suficient să schimbi numele site-ului și/sau adresa IP a serverului. Este ca și cum ai redenumi un folder și l-ai muta pe un calculator într-un birou de alături. La modul practic, trecerea de la un nume de domeniu .md la unul .com - este o măsură ce asigură ieșirea definitivă de sub jurisdicția RM, ceea ce lasă guvernul cu un singur mecanism de blocare a unui site. Dar și trecerea la un alt IP este trivială, deci, de facto, un site care vrea să activeze - poate să ocolească destul de ușor orice sancțiuni impuse de guvern”, a explicat Plugaru

Expertul juridic al Centrului de Investigații Jurnalistice, Sergiu Bozianu, spune că o soluție pentru curățarea spațiului informațional de site-uri cu un conținut care dezinformează sau plasează mesaje subversive, cu un conținut propagandisc, ar fi aplicarea repetitivă a măsurii restrictive. Totuși, juristul recunoaște că internetul are propriile reguli, iar autoritățile statului au prea puține pârghii pentru a interveni.

Anticoruptie.md
25/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii