Partidul lui Cavcaliuc, PACE, atenționat de Comisia Electorală Centrală

Ilie Gulca
21/04/2021
Gheorghe Cavcaliuc. Foto: newsmaker.md

Formațiunea fostului șef al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, Partidul Acasă Construim Europa (PACE), și cea a lui Vasile Costiuc, Democrația Casă, figurează printre partidele atenționate de către Comisia Electorală Centrală (CEC). Despre acest lucru a anunțat Comisia, miercuri, într-un comunicat prin care a informat că a luat act de rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru 2020.

„Din cele 50 de formațiuni politice care urmau să prezinte rapoartele financiare, CEC a constatat că doar 41 au respectat termenul de prezentare, patru formațiuni au depus rapoartele peste termenul limită, iar alte cinci nu le au depus deloc”, se menționează într-un comunicat al Comisiei.

Nu au prezentat rapoartele privind gestiunea financiară, precizează CEC, Partidul Oamenilor Muncii, NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, Partidul „RENAȘTERE”, „Pentru Oameni, Natură și Animale”.

Totodată, examinând datele prezentate, Comisia a atenționat următoarele partidele politice despre obligația de a respecta modalitatea de prezentare a raportului financiar: Partidul European, Partidul Conservator, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Acțiunea Democratică, Partidul Societății Progresiste, Partidul Agrar din Moldova, Uniunea Centristă din Moldova, Uniunea Creștin-Socială din Moldova, Partidul Verde Ecologist, Partidul Republican din Moldova, Partidul Legii și Dreptății, Partidul Politic „NOI” , Partidul Acasă Construim Europa „PACE” și „Democrația Acasă”.

În urma solicitărilor parvenite de la Partidul Agrar din Moldova și Partidul Societății Progresiste, CEC a decis să rețină obligațiilor acestora de a depune rapoartele prin intermediul SSI „Control Financiar” și de a le acorda un termen suplimentar pentru a se conforma cerințelor legale.

Conform prevederilor Codului contravențional, președintele CEC va cita persoanele cu funcție de răspundere din cadrul acestor partide și va întocmi procesele-verbale de contravenție. 

Totodată, Comisia a atenționat partidele politice asupra obligației de a completa și prezenta raportul privind gestiunea financiară în corespundere cu dispozițiile regulamentare.

Ilie Gulca
21/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii