Oxana Eșanu, avocata lui Chironda acuză: „Sunt ilegalități grave, sunt fictivități, niște acțiuni care au ca scop de a-l hărțui, discrimina și discredita pe clientul meu”

Irina Odobescu
18/06/2021
Captură: privesc.eu

Ancheta de serviciu pe numele viceprimarului de Chișinău, Victor Chironda, ar urmări demisia acestuia „ilegal, cu fictivități” și ar avea ca scop „hărțuirea, discreditarea și discriminarea” vizatului. Toatea acestea au fost punctate de Oxana Eșanu, avocata lui Chironda, vineri, într-un briefing de presă. 

„Suntem în prezența unor falsuri, unor fictivități în această anchetă de serviciu, de aceea, în acest sens, am sesizat și Procuratura R. Moldova pentru a investiga aceste acțiuni ale colaboratorilor Primăriei. Ina Babin a recepționat de la clientul meu certificatul de concediu. Acest concediu anual de odihnă urma să fie tranferat pentru altă dată. Am sesizat și Consiliul privind Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității.

Prin intermediul martorilor, discuțiilor telefonice Babin a fost informată și i-a fost transmisă cererea. Babin intenționat nu i-a comunicat clintului meu că cererea nu a fost înregistrată. Pe data de 7, 8 iunie nu i s-a comunicat așa-zisul act datat din 31 mai. În momentul în care clientul meu a insistat asupra unei întrevederi cu domnul primar Ceban, la data de 17 iunie, acesta a fost dispus să discute. Clientul, însă, nu a primit discuția promisă”, a spus Oxana Eșanu. 

Avocata lui Chironda a subliniat că a solicitat să fie instituită o anchetă de serviciu pe numele Inei Babin, pentru date false. Eșanu a mai solicitat să fie trași la răspundere acele trei persoane care au constatat actul de constatare din 31 mai 2021. „Cei trei nu s-au prezentat în biroul clientului meu ca să constate prezența sau absența clintului meu. Măcar să-l fi telefonat ca să-l întrebe motivul absenței, ca să fie clarificarea circumstanțelor ce au fost la baza acestei anchete”. 

Victor Chironda a explicat că în urma acestor intimidări se urmărește concedierea acestuia. „Lucrurile care se întâmplă în raport cu mine nu fac față deloc primăriei muncipiului Chișinău ca și instituției și nici funcționarilor. Ceea ce se întâmplă este un abuz vădit. Probabil se urmărește demisia mea. În ultima numătate de an am început să simt o presiune tot mai mare”, a mai spus Chironda. 

Primarul general al Municipiului Chișinău, Ion Ceban, a dispus formarea unui grup alcătuit din cinci persoane pentru a stabili de ce viceprimarul Victor Chironda a fost absent de la serviciu. Dispoziția lui Ivan Ceban a fost emisă după ce viceprimarul a adus acuzații la adresa arhitectului-șef Svetlana Dogotaru în procesul de pregătire a autorizației de demolare a hotelului „Național”.

Irina Odobescu
18/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii