„Orice formă de ingerință este inadmisibilă”. Mitropolitul Vladimir îi răspunde lui Oazu Nanoi la acuzațiile de fidelitate față de Rusia și de colaborare cu regimul separatist de la Tiraspol

Ilie Gulca
26/01/2022
Mitropolitul Vladimir îl felicită pe liderul separatist de la Tiraspol cu ocazia pretinsei sale realegeri în așa-zisa calitate de președinte al rmn. Foto: novostipmr.com

Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove a declarat „inadmisibilă orice formă de ingerință” în treburile sale după scrisoarea deschisă a deputatului PAS, Oazu Nantoi, către mitropolitul Vladimir să vină cu un apel la unitate și solidaritate în baza valorilor creștine în contextul crizei din estul Ucrainei.

„Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, prin vizita Sa de la Tiraspol, a demonstrat foarte clar că dacă la nivel politic între R. Moldova și Transnistria nu există unitate, la nivel bisericesc această unitate niciodată nu a încetat”, se menționează într-un comunicat al acestei unități administrative a Bisericii Ortodoxe Ruse.

După spusele autorilor comunicatului, Transnistria este până astăzi spațiu canonic al Bisericii Ortodoxe din Moldova, „unde ierarhul său, Mitropolitul Vladimir, este totdeauna așteptat și binevenit”.

Mai mult, ierarhul rus insistă că opinia publică ar trebui să recunoască faptul că Mitropolia Moldovei este, la ziua de azi, „unica instituție care se bucură de încredere, unește și are valabilitate pe ambele maluri ale Nistrului”.

„Distincția primită de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Vladimir îl obligă pe acesta la păstrarea păcii și nicidecum la luarea de atitudini. Asemenea distincții au fost primite, de-a lungul timpului, de diferiți lideri politici și religioși din toată lumea și este printre altele o recunoaștere a contribuției la conlucrarea și buna viețuire a tuturor minorităților etnice de pe întreg teritoriul R. Moldova, considerată o valoare de bază a Uniunii Europene”, se mai subliniază în comunicatul Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove.

Parlamentarul Oazu Nantoi a evocat în scrisoarea sa către Vladimir decretul din 25 octombrie 2018 semnat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, prin care ierarhul Moldovei a fost decorat, în calitate de cetățean al Rusiei, cu „Ordinul Prieteniei”, pentru contribuție la întărirea relațiilor moldo-ruse.

„Consider că este obligația morală și a Mitropoliei Moldovei, pe lângă Papa de la Roma, să contribuie la aceasta prin luarea atitudinii față de riscul redeclanșării unui război în țara vecină și să vină cu un apel către cetățenii Republicii Moldova de unitate și solidaritate în baza valorilor creștine. Azi e momentul să ne convingem că Mitropolia Moldovei este cu poporul Republicii Moldova și nu este o extensiune ideologică a Bisericii Ortodoxe Ruse”, a mai spus Oazu Nantoi.

Ilie Gulca
26/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii