Oleg Onişcenco, exclus de pe lista de consilieri ai PSRM din cadrul Consiliului municipal Chișinău. Afacerile dubioase în care a fost vizat

Anticoruptie.md
23/02/2017
Oleg Onişcenco. Foto: Facebool/Oleg Onişcenco

Conducerea PSRM l-a exclus pe Oleg Onișcenco de pe lista de consilieri ai formaţiunii din cadrul Consiliului municipal Chișinău, pentru că a încălcat mai multe decizii ale fracţiunii, dar şi ale partidului, votând împreună cu aleşii  PL şi acţionând „în detrimentul municipalității și locuitorilor”, a anunţat Ion Ceban, liderul fracţiunii socialiştilor din CMC. 

„Decizia a fost luată inclusiv după mai multe investigații ale Serviciului audit și control intern din cadrul partidului, structură care şi-a început activitatea din 2017. De asemenea, a fost inițiată procedura de excludere din rândurile PSRM”, a adăugat Ion Ceban.

„În spatele deciziei stă Ion Ceban și mama sa. Ei nu sunt satisfăcuți de poziția mea cu privire la necesitatea participării la ședințele CMC. Eu sunt împotriva perturbării și blocării ședințelor. De un an și jumătate Consiliul nu este funcțional. Avem peste 2000 de proiecte care trebuie rezolvate. Eu propuneam ca fracțiunea să participe la ședințele CMC, să-și îndeplinească promisiunile electorale, să vină cu propuneri concrete”, a declarat Oleg Onişcenco pentru Deschide.md.

Acum câteva luni, Oleg Onişcenco a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Investigaţia a arătat că site-urile de anunțuri imobilare propuneau în inima Parcului Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al Capitalei un teren de șapte ari cu dreptul de a porni o construcție, locul fiind „perfect pentru o afacere sau o casă în mijlocul naturii”. În timp ce funcționarii de la Primăria Chișinău ne asigură că este vorba despre o glumă sau o escrocherie, agenții care vindeau lotul susțineau că documentele sunt în regulă. Clienții interesați urmau să preia, de fapt, Asociația „Tineretul Secolului XXI”, pe care a fondat-o chiar Oleg Onişcenco, potrivit unui răspuns al Ministrului Justiţiei care ne-a fost oferit în urma publicării investigaţiei.  

Extrasul din Registrul de stat al organizațiilor necomerciale arată că organizația a fost înregistrată în septembrie 1998, iar scopul declarat este „încurajarea iniţiativelor tineretului prin mobilizarea resurselor şi realizarea de programe destinate să contribuie la formarea unui potenţial capabil”. Președinta Asociației este Galina Șișcan, despre care presa a scris că ar fi verişoara lui Onişcenco. În baza de date a Registrului de stat al organizațiilor necomerciale, ONG-ul apare înregistrat într-un apartament de pe strada Petru Zadnipru din sectorul Ciocana al Capitalei. În același apartament și-au indicat adresa juridică și trei companii în care Galina Șișcan apare fie în calitate de fondator, fie în calitate de administrator. Este vorba despre firmele Dongtur SRLSC Fascomtrans și SRL Fascomtrans CO. În primele două, Șișcan figurează în calitate de fondator unic, iar în ultima, înregistrată în 2012, femeia apare în calitate de administrator, iar fondator unic este Denis Cojuhari. Firmele Fascomtrans sunt licențiate în activități de proiectare și construcții de clădirii.

Primăvara trecută, compania Fascomtrans s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a cerut Curții de Apel Chișinău intentarea procedurii de insolvabilitate a Î.M. Direcția Construcții Capitale. Drept urmare, s-a dispus aplicarea sechestrului pe toate bunurile şi conturile bancare ale întreprinderii municipale. De asemenea, a fost desemnat un administrator provizoriu al Direcţiei construcţii capitale.

Anterior, Fascomtrans a acționat în judecată întreprinderea municipală și Primăria Chișinău, obligându-le să-i achite despăgubiri în valoare de peste nouă milioane de lei pentru lucrări de reparație la Liceul „Mihail Koțiubinski” din Capitală. Fațada Liceului a fost reparată în 2006. La scurt timp după începutul lucrărilor, Primăria a solicitat stoparea lor deoarece imobilul are statut protejat, iar pentru reconstrucţia acestuia era nevoie de un proiect elaborat şi aprobat în modul stabilit. Agentul economic nu s-a conformat și a cerut în instanță să-i fie compensate cheltuielile pentru lucrările executate, asta chiar dacă astăzi tencuiala se desprinde de pe clădire, iar Inspecția de Stat în Construcții a constatat că lucrările executate sunt de calitate proastă. Din 2009 și până anul trecut, au avut loc mai multe procese de judecată între Fascomtrans și Primăria Chișinău. În final, agentul economic a câștigat litigiul, iar Direcția Construcții Capitale a fost obligată să achite despăgubiri în valoare de 3,7 milioane de lei.

Într-un comunicat de presă emis de Primăria Chișinău pe 3 mai 2016, se precizează că firma Fascomtrans este reprezentată în instanță, prin procură, de Oleg Onișcenco, care între timp și-a schimbat numele în Oleg Semeniuc. 

Anticoruptie.md
23/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii