O zi a durerii în Ucraina: un an de la eliberarea localității Bucha

Mihaela Cibotaru
31/03/2023
UNIAN

Ucrainenii marchează astăzi un an de la eliberarea localității Bucha de sub ocupația armatei rusești. „Peste 1400 de morți, dintre care 37 de copii. Peste 175 de oameni găsiți în gropi comune și camere de tortură. 9000 crime de război. 365 de zile de când acesta este din nou un oraș ucrainean liber. Un simbol al atrocităților armatei țării ocupante. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi pe toți vinovații”, a scris în dimineața acestei zile președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Acum un an, pe 31 martie 2022, după eliberarea orașului, armata ucraineană a descoperit ororile comise de soldații ruși în Bucha. Orașul s-a aflat sub ocupație 33 de zile.

Orașul Bucha, situat în regiunea Kiev, a fost ocupat în primele zile ale războiului rusesc în Ucraina. Mărturiile locuitorilor despre au cutremurat întreaga lume: oamenii au fost torturași, au fost executați civili, au fost înregistrate cazuri de viol. Înconjurul lumii au făcut și imagini care fixează cum soldații ruși trimit acasă colete cu bunuri furate din casele localnicilor – tehnică și aparate de uz casnic, haine și încălțăminte.

Ulterior, oficiali ucraineni au declarat că au primit acces la actele soldaților ruși care au comis ilegalități în Bucha.

Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi în Ucraina, unde participă la Summitul Bucha 2023, la invitația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Mihaela Cibotaru
31/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii