„Nu mai pot participa la această mârșevenie sângeroasă”. Un înalt diplomat rus a demisionat din cauza războiului agresiv împotriva Ucrainei

Ilie Gulca
23/05/2022
Boris Bondarev

Un diplomat și consilier rus, Boris Bondarev, a demisionat din Misiunea Permanentă a Federației Ruse pe lângă Oficiul ONU și alte organizații internaționale de la Geneva în semn de protest față de războiul agresiv declanșat de Putin împotriva Ucrainei.

„Peste douăzeci de ani din cariera mea diplomatică, am văzut diferite întorsături în politica noastră externă, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea ca la 24 februarie a acestui an... Războiul agresiv dezlănțuit de Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii Lumi Occidendale nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, dar de asemenea, probabil, cea mai serioasă crimă împotriva poporului Rusiei, cu litera Z bold, peste toate speranțele noastre și perspectivele noastre pentru o societate liberă prosperă în țara noastră”, se menționează într-o postare publicată pe pagina sa de pe rețeaua de socializare LinkedIn (interzisă în Rusia).

„Cei care au pus la cale acest război vor doar un singur lucru – să rămână la putere pentru totdeauna, să locuiască în palatele lor somtuoase lipsite de gust, să navigheze cu yahturile lor comparabile în tonaj și cost cu întreaga Marina Rusă, să se bucure de putere nelimitată și completă impunitate... Pur și simplu nu mai pot participa la această mârșevenie sângeroasă și fără inteligență”, a scris diplomatul într-o scrisoare distribuită pe Tweeter.

Datele sale nu mai sunt disponibile direct pe site-ul web al Misiunii Permanente a Federației Ruse. În postarea sa, Boris Bondarev a clarificat că lucrează în misiunea rusă de la Geneva din 2019.

„Ministrul Lavrov este o ilustrare foarte bună a degradării acestui sistem. În cei 18 ani, el a decăzut de la un profesional și un intelectual educat, căruia mulți dintre colegii mei i-au purtat un înalt respect, la o persoană care răspândește declarații conflictuale și amenință lumea, inclusiv pe Rusia însăși, cu arme nucleare”, a mai spus Bondarev.

Kommersant scrie că știe numele mai multor diplomați care au demisionat din Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei după declanșarea războiului împotrivaUcraina, dar aproape niciunul dintre ei nu a făcut declarații publice în acest sens.

În discursul său recent la Adunarea Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că angajații ministerului său „în conformitate cu cerințele vremii, își îndeplinesc cu conștiință îndatoririle profesionale în totalitate”.

„Trădători printre diplomați nu au putut fi găsiți. Deși astfel de încercări au fost făcute din străinătate și din interiorul țării”, a spus el.

Ilie Gulca
23/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii