Nicu Popescu participă la o reuniune OSCE boicotată de Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania

Ilie Gulca
29/11/2023

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, participă joi la reuniunea anuală OSCE de la Scopje, boicotată de Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania din cauza invitației făcute șefului diplomației ruse Serghei Lavrov.

„Reuniunea va începe cu un panel dedicat Ucrainei, cu genericul Războiul de agresiune împotriva Ucrainei și necesitatea OSCE-ului funcțional pe timp de conflict, în care statele partenere vor condamna agresiunea nejustificată a Federației Ruse contra Ucrainei”, a anunțat oficialul moldovean pe pagina sa de Facebook.

Nicu Popescu a menționat că va folosi această oportunitate, înaintea votului Consiliului European din decembrie, pentru mai multe întrevederi bilaterale cu omologii din statele membre ale Uniunii Europene pentru a asigura sprijinul deplin în etapele următoare ale procesului de integrare europeană.

„În cadrul conferinței ministeriale, delegația Republicii Moldova va reitera condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a adăugat el. De asemenea, „va face din nou un apel ferm de retragere a trupelor ilegale ale Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre, dar și va discuta despre importanța rezolvării pașnice a conflictului transnistrean”.

Invitația făcută lui Serghei Lavrov la această reuniune a OSCE a provocat un boicot din partea Ucrainei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că „prezența delegației ruse la întâlnirea la nivel ministerial pentru prima dată de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia nu va face decât să adâncească criza în care Rusia a dus OSCE”.

„Astăzi, Federația Rusă constrânge și subminează OSCE prin abuzul regulii consensului. Recurgând la șantaj și amenințări deschise, Federația Rusă a blocat sistematic consensul asupra problemelor-cheie”, se menționează într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev. „Blocarea candidaturii Estoniei la Președinția OSCE în 2024 a devenit încă un exemplu de abuz al Rusiei. Mai mult, Rusia a arestat ilegal trei oficiali ucraineni OSCE, care s-au aflat în detenție de mai bine de 500 de zile. Rusia a creat o criză existențială în cadrul OSCE și a transformat Organizația într-un ostatic al capriciilor și agresiunii sale.”

OSCE are 57 de membri. Cele mai prietenoase țări occidentale ale Rusiei care merg la Skopje sunt Austria, Ungaria și Slovacia.

Ilie Gulca
29/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii