Nicolae Negru: Formarea unei eventuale alianțe oficiale între PD și PSRM, un pas sinucigaș al democraților (RFI)

Valeria Vițu
20/02/2020
Ziarul Național

„Dacă se formează o alianță oficială între PD și PSRM, atunci democrații pierd o mare parte dintre alegătorii pro-europeni. Și, da, am putea vorbi de un pas sinucigaș al acestei formațiuni. Să fie clar. Dodon stă în spatele scindării Partidului Democrat. PD putea să existe în forma în care a existat, într-o alianță neformală cu PSRM, chiar să voteze uneori împotriva unor inițiative guvernamentale care nu le sunt pe plac. Dar Dodon nu suportă așa ceva. A prins gustul puterii, este îmbătat de putere”. Declarația a fost făcută într-un interviu la RFI de comentatorul politic de la Chișinău, Nicolae Negru, în contextul scindării Partidului Democrat din Moldova. 

„Se zvonea de multă vreme că există disensiuni, că există acest risc al scindării Partidului Democrat din Moldova. Este legat, desigur, de plecarea lui Vlad Plahotniuc, sunt consecințele plecării sale. Sunt și consecințele luptei politice care s-a pornit în R.Moldova, după plecarea lui Plahotniuc.Cineva vrea să-i ia locul. Acest cineva este Dodon. El avea de multă vreme aceste pretenții. Acum a apărut această șansă să preia acest sistem”, consideră comentatorul moldovean.

Situația este critică în Partidul Democrat, chiar dacă Pavel Filip, președintele formațiunii, vrea să păstreze această unitate a partidului, este de părere Nicolae Negru. „Existau anumite riscuri, exista acest grup care vroia altceva, nu vroia apropierea dintre PD și PSRM. Da, este riscantă această apropriere. Partidul își pierde reputația de partid pro-european”.

„Cu siguranță, putem spune că PD se mișcă spre PSRM, se mișcă nu spre Europa, dar în partea opusă. Pentru Dodon era important, vin alegerile prezindențiale și demiterea Guvernului, formarea noii majorități parlamentare între Blocul ACUM și PD, cum se vorbea înainte, îl punea într-o lumină proastă pe Dodon. Șansele lui de câștigare a alegerilor se diminuează”, consideră expertul.

”Deplasările în străinătate îl fac să dorească și mai mult puterea. Recent a fost la Munchen și la Ierusalim. Are acest complex de inferioritate. Nu este luat în serios nici de Rusia, cu atât mai mult de Occident”, mai spune la RFI, Nicolae Negru. 

Șase deputați ai Partidului Democrat au anunțat, miercuri, că părăsesc formațiunea, condusă anterior de Vlad Plahotniuc, întrucât acțiunile conducerii PDM, „concentrate pentru o coaliție cu socialiștii, fără ca să aibă loc măcar o discuție cu partidele de dreapta, nu îi reprezintă.Sunt acțiuni ce determină Republica Moldova să meargă pe o cale greșită, să stagneze dezvoltarea și apropierea sa de Uniunea Europeană”.

Cei care au decis să părăsească Partidul Democrat sunt foștii vicepreședinți ai formațiunii, Adrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, dar și Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repesciuc. Ei susțin că interesele personale ale unor fruntași din conducerea partidului prevalează în raport cu interesul de țară și al cetățenilor. „Noi nu vrem să trădăm încrederea oamenilor obținută la alegeri, nu vrem să fim părtași la realizarea intereselor unui grup restrâns de politicieni, și de aceea, împreună cu colegii am decis să părăsim fracțiunea Partidului Democrat și să formăm un grup parlamentar distinct”, a declarat Adrian Candu, într-un briefing de presă.

Pe de altă parte, președintele formațiunii, Pavel Filip declară că decizia privind plecarea colegilor „era previzibilă, având în vedere anumite evenimente din ultimele luni. E vorba de mai mult decât diferențe de viziuni între partid și acest grup și cred că decizia lor este una optimă, care va ajuta atât PDM, cât și acest grup de colegi să evolueze mai departe, inclusiv printr-o posibilă colaborare în viitor pe proiecte de interes comun”. 

Așadar, socialiștii lui Dodon încearcă să formeze o coaliție cu Partidul Democrat, ceea ce nu este pe placul mai multor democrați, care își doresc, de fapt, o apropiere mai mare de partidele pro-europene.

Să spunem că, în seara zilei de luni, la Parlament a fost convocată în ședință, neanunțată oficial, la care a participat conducerea Partidului Socialiștilor, președintele R.Moldova, premierul moldovean, dar și conducerea Partidului Democrat. Ulterior, jurnaliștii au aflat mai multe despre această întrevedere, dintr-un comunicat de presă.„Principalele teme discutate au fost legate de activitatea parlamentară și guvernamentală în perioada următoare, inclusiv în ceea ce privește lansarea unor proiecte ample, pe termen mediu și lung, care vizează îmbunătățirea continuă a vieții cetățenilor. La întâlnirea de lucru s-au discutat și principalele probleme ridicate de cetățeni în vizitele întreprinse în teritoriu de reprezentanții Președinției, Guvernului, Parlamentului”. PD ar fi propus ”realizarea în comun de către Guvern și Parlament a unui plan de dezvoltare a țării pe următorii ani, care să conțină măsuri concrete pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor”. 

Valeria Vițu
20/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii