Nemulţumiri în avocatură// Olesea Stamate nu cedează: Imunitatea avocaţilor va fi anulată în timpul apropiat

Olga Stăvilă
17/01/2022

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, susţine că deputaţii din majoritatea parlamentară nu vor ceda presiunilor din partea avocaţilor care insistă asupra menţinerii dreptului de a nu fi reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi fără consimţământul Consiliului Uniunii Avocaţilor şi vor vota amendamentul contestat de apărători în cadrul şedinţei extraordinare din 21 ianuarie. Deputata argumentează că deține informații că unii avocați bănuiți de acte de corupție sunt protejați de Consiliul Uniunii Avocaților.

„Am informații din care rezultă că de fapt, Consiliul Uniunii Avocaților nu a încuviințat întreprinderea acțiunii de urmărire penală în care sunt vizați anumiți avocați, pe articolul 326, cu privire la răspunderea penală pentru infracţiunile de corupţie, și nu au permis organelor de urmărire penală să rețină avocații, să efectuieze alte acțiuni de urmărire penală. Este foarte clar că Uniunea Avocaților își protejează prorpii colegi”, a declarat Olesea Stamate.

Preşedinta Comisiei susţine că nu cunoaște cazuri înregistrate de abuzuri împotriva avocaților. „Nu cunosc astfel de cazuri. Cetățenii simpli nu au imunitate, cine îi protejează pe ei? Cere propucorul încuviințarea cuiva atunci când pornește urmărirea penală pe o persoană? Protecția de care  beneficiază acuma avocații prin acest amendament este exagerată în comparație cu alte profesii juridice”, s-a justificat Stamate.

Deputata mai argumentează că agenda propusă de guvernare este una anticorupție, astfel nici deputații, nici judecătorii, nici avocații nu trebuie  să aibă imunitate în cazul infracțiunilor de corupție. În acelaşi timp, Stamate nu exclude că există loc şi pentru unele compromisuri. ,,Modificările la Legea cu privire la Avocatură vor fi votate, cel mai probabil, într-o ședință extraordinară a Parlamentului, la 21 ianuarie, iar amendamentul cu privire la imunitatea avocaților ar putea apărea într-o formulă de compromis. Până atunci, urmează să mai discutăm acest amendament și vom decide dacă rămânem la formula propusă de mine sau ajungem la o variantă „mai soft”, de compromis, în care să fie ridicată îmunitatea doar pentru infracțiunile de corupție și cazurile flagrante, fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, a spus Olesea Stamate.

Avocaţii au ameniţat guvernarea cu proteste pentru că intenţionează să excludă din Legea cu privire la Avocatură o prevedere care oferă reprezentanţilor breslei imunitate în activitatea profesională. Este vorba de alineatul 2 al articolului 52 din Legea cu privire la Avocatură, votat de Parlamentul precedent la 14 iunie 2021, care stabileşte acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului.

 

 

 

Olga Stăvilă
17/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii