NATO, mai aproape de Republica Moldova. Ce se va discuta la reuninea Blocului nord-atlantic de la Bucureşti

Anticorupţie.md
28/11/2022
Captură Digi 24

Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, care va începe marţi la București va aduce mai multe premiere pentru România și Alianța Nord-Atlantică, în contextul în care vor participa țările candidate Suedia și Finlanda, precum și aliații Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina, dar și țări membre G7.

„Reuniunea ministerială este importantă, pentru că există mai multe premiere. În primul rând, este prima reuniune a miniștrilor de externe aliați pe care o găzduiește România, de când a intrat în NATO în 2004. În al doilea rând, este prima reuniune foarte importantă aliată, formală, pe care noi o găzduim după summitul de la București din 2008. Pe de altă parte, această reuniune are loc în contextul războiului din Ucraina. Este prima reuniune pe care o găzduiește un stat aliat de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice după declanșarea războiului. În egală măsură este o reuniune care are loc la 20 de ani de la momentul la care România a fost invitată la summitul de la Praga să adere la NATO. Faptul că are loc în România, deci foarte aproape de Marea Neagră, este iarăși un element care trebuie avut în vedere și luat în calcul. Acest aspect arată importanța strategică a Mării Negre”, a declarat ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru Digi 24.

Şeful diplomaţiei române a confirmat participarea la reuniune a omologului său de la Chişinău, Nicu Popescu:„Este prima reuniune ministerială NATO la care participă în calitate de invitați Finlanda și Suedia, care sunt în momentul de față candidați la aderare într-o fază destul de avansată în acest proces. Tot la această reuniune participă în persoană și ministrul de externe ucrainean, una dintre sesiuni este dedicată situației din Ucraina. Domnul Kuleba va fi prezent aici, vom avea și o discuție bilaterală, printre altele. Va fi un prilej de foarte multe discuții bilaterale pe care le voi avea în zilele următoare cu diverși colegi din statele aliate. O altă sesiune este dedicată partenerilor din regiune. Vom avea miniștri de externe din Bosnia și Herțegovina, din Georgia și din Republica Moldova. Iarăși o premieră a acestei reuniuni ministeriale NATO – prima reuniune la care un ministru de externe din Republica Moldova participă în mod formal”.

Bogdan Aurescu a mai comunicat că pe agenda ministerialei este prevăzută ajutorarea Ucrainei de către NATO, dincolo de sprijinul pe care îl acordă aliații în mod individual, bilateral. „NATO a conceput un pachet de asistență cuprinzător pentru Ucraina prin care se oferă asistență de tip non-letal pentru capacitățile de apărare ale Ucrainei și vor fi invitați aliații să-și exprime sprijinul pentru acest pachet. Se va discuta aici și despre amenințările hibride, vom adopta o declarație a ministerialei NATO. O a doua sesiune va fi cea dedicată acestei situații din Ucraina cu omologul ucrainean. O a treia sesiune se va ocupa de reziliență, de relația NATO cu China, Balcanii de Vest, combaterea terorismului și ar mai fi câteva teme, cum ar fi securitatea energetică”, a precizat ministrul român de Externe.

Ultima sesiune care se va desfășura pe 30 noiembrie, în a doua zi a reuniunii ministeriale, va fi cu partenerii din regiune: Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina. În cadrul acestei sesiuni se va vorbi despre impactul pe care războiul din Ucraina îl are asupra securității în regiunea Mării Negre. „Vom discuta cum putem sprijini acești parteneri, ca să-și consolideze mai bine capacitățile de apărar eși reziliență. Prin urmare, Marea Neagră se află de fapt în centrul tuturor dezbaterilor și sesiunilor pe care această reuniune ministerială le va avea la București”, a precizat Aurescu.

Tot în marja ministerialei NATO va avea loc și un alte eveniment important – o reuniune G7 care constituie o premieră pentru România.

 

Anticorupţie.md
28/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii