„Moldova nu va fi curățată de corupție de niciun procuror”. Alina Mungiu-Pippidi, despre demiterea Stoianoglo

Ilie Gulca
22/09/2021
Alina Mungiu-Pippidi

Politologul român Alina Mungiu-Pippidi susține că demiterea procurorului general Alexandr Stoianoglo nu va avea rezultatele scontate. Iar tradiția eliminării politice a procurorilor generali, după spusele sale, va servi la tot felul de cauze și guverne.

„Moldova nu va fi curățată de corupție de niciun procuror, și faptul că anticorupția a urcat pe procurori în Lexusuri ar trebui să le dea de gândit moldovenilor”, scrie Alina Mungiu-Pippidi într-un articol publicat pe portalul romaniacurata.ro.

Aparatul judiciar în Moldova este o problemă, admite ea, subliniind că „e probabil cel mai corupt din lume, deși concurența în spațiul post-sovietic e mare”.

„Reforma sa e necesară, dar nu cu scopul de a rezolva corupția: nu doar că va dura prea mult și rezultatele sunt incerte (și asta după ce deja vom ști ce e de făcut, ceea ce sper că e cazul, dar mă îndoiesc), dar și pentru că problema e sistematică”.

După spusele ei, corupția va fi rezolvată de reforme, reforme administrative în cazul achizițiilor publice, reforme în domeniul energiei, reforme în domeniul economic.

„Justiția e o arie importantă care trebuie reformată, dar nu instrumentul care va ajuta la reforma celorlalte, cum nu s-a întâmplat nici în Balcani, nici în Ucraina. Nici măcar în România sau Bulgaria. Justiția va fi ultima unde se vor vedea rezultate, din păcate.”

Promovarea cauzei statului de drept și a independenței judiciare cu consilii supreme de apărare și modificări retrospective ale legii e tentantă, relevă experta, dar nu a funcționat încă nicăieri.

„Am auzit că Maia are o mare admirație pentru modelul românesc. E un model în care după ce au fost băgați n politicieni la închisoare (mai ales unii), primul ministru folosește tot fondul de rezervă ca să își managerizeze popularitatea în partid. Când există țări ca Estonia sau Georgia, să te iei după România e o idee proastă. Chiar dacă deții serviciile secrete.”

Ilie Gulca
22/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii