Ministrul Marcel Spatari: „Nu ne dorim să reducem durata concediului de creștere a copilului şi nu există nicio intenție în acest sens”

Cornelia Cozonac
30/11/2021

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, susține că actuala guvernare nu intenționează să reducă durata concediului de îngrijire a copilului, așa cum se încearcă a se vehicula în media. „Mamele care cresc copiii trebuie să aibă alegerea: să stea acasă cu ei și să nu meargă la lucru sau să revină la muncă atunci când consideră necesar”, susține oficialul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.   

„Stimularea natalității este o prioritate majoră pentru Minister şi Guvern. În proces de finalizare se află Strategia Națională pentru Protecția Copilului pe anii 2022-2025, în care se vor regăsi mai multe măsuri pentru stimularea natalității. Bani pentru indemnizații pentru îngrijirea copiilor sunt prevăzuți în buget suficienți şi în creștere faţă de anul precedent”, precizează ministrul. El recunoaște că  durata concediului pentru îngrijirea copilului în Republica Moldova este mai mare decât în alte țări europene, dar acest lucru deocamdată este „o soluție bună la lipsa alternativelor de îngrijire a copiilor în creșe sau în locuri adaptate la angajatori”. 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale precizează că alocațiile pentru protecția familiei şi copiilor pentru anul viitor s-au majorat cu 11 % - de la 2,87 miliarde în 2021 la 3,19 miliarde în 2022. 

„Nimeni nu ne impune să economisim pe copii! Lipsa creşelor, a locurilor de îngrijire a copiilor la angajatori, a unor servicii sigure de bone, impune multe mame să stea acasă cu copiii, deși şi-ar dori să revină la muncă. Noi trebuie să creăm condiții pentru această alegere. Dar indiferent dacă mama decide să rămână acasă sau să revină la muncă, familia trebuie să beneficieze în continuare de indemnizația pentru îngrijirea copiilor. Acest lucru este valabil astăzi și așa trebuie să rămână”, susține ministrul Spatari.  

Oficialul spune că „femeile trebuie să fie active economic”, iar o politică coerentă de egalitate de gen ține și de abilitarea economică a femeilor. „În acest sens, lipsa îndelungată — anume îndelungată, de 4 ani de exemplu — a unei mame din câmpul muncii nu face bine carierei sale, are un efect negativ asupra competențelor, abilităților și într-un final, al remunerării și veniturilor familiei. Tranziția de la maternitate la muncă trebuie să fie cât mai flexibilă, iar politicile noastre trebuie să ajute mamele să se reintegreze ușor în câmpul muncii pentru a avea o continuitate în carieră. Iar acest ultim aspect nu înseamnă că trebuie să reducem fondurile pentru îngrijirea copilului, ci, dimpotrivă, să le creștem, pentru ca mamele să poată lăsa copiii în siguranță în creșe, la locurile de joacă, cu bonele”, precizează ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Datele statistice arată că rata de activitate a femeilor este cu 8-9 puncte procentuale mai mică decât cea a bărbaților.

Expertul în economie Stas Madan susține că discreanța dintre rata de ocupare a femeilor și bărbaților în câmpul muncii vine „anume din perioadele lungi de îngrijire a copilului și asta se vede și statistic din cifre”. 

Cornelia Cozonac
30/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii