Ministrul Apărării, Pavel Voicu, confirmă dezvăluirile privind comercializarea armamentului: „Plahotniuc a primit arme drept cadou din partea Armatei Naționale”   

Ilie Gulca
15/08/2019
Anticoruptie.md

Arme din dotarea Armatei Naționale dăruite unor demnitari și politicieni în frunte cu Vladimir Plahotniuc, bunuri din patrimoniul armatei scoase la vânzare pe portalul de anunțuri 999.md la prețuri derizorii, instalații de rachete și muniții de pe Aeroporul Internațional Mărculești vândute prin offshore-uri. Acestea sunt câteva dintre constatările făcute, joi, într-o conferință de presă, de noul ministru al Apărării, Pavel Voicu. Oficialul a confirmat mai multe dezvăluiri despre comercializarea armamentului făcute în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație de un fost director al Aeroportului Internațional Mărculești.     

 „Au fost dăruite în total 77 de arme, printr-un om al ministrului. Dacă până în 2015, au fost dăruite 20 de arme unor persoane cărora nu ai ce le reproșa, oameni care și-au adus aportul la dezvoltarea Armatei Naționale, din 2016 până în 2019, au fost dăruite 57 de arme. Cine a fost cap de listă? Domnul Plahotniuc a primit, de exemplu, în dar un pistol TT. Ce a făcut el pentru Armata Națională?”, a întrebat Voicu.

De asemenea, Voicu a spus că în timpul mandatului lui Anatol Șalaru (2015–2016) a fost sustras patrimoniul Ministerului Apărării, subliniid că mai multe unități de transport, piese, generatoare, anvelope, care costă mii de euro, au fost scoase la vânzare pe portalul de anunțuri 999.md la prețuri foarte mici. Voicu a vorbit și despre vinderea celor trei din patru lansatoare de rachete de care dispunea Republica Moldova. „În perioada 2015–2018, au fost scoase la vânzare lansatoare de rachete. R. Moldova este o țară mică și nu dispune de avioane de luptă și atunci când ar trebui să avem lansatoare de anchete, având patru lansatoare de anchete, trei sunt vândute”, a remarcat el.

„O rachetă ar costa 3 milioane de dolari, domnul Șalaru le-a vândut cu 660.000 de dolari, prin firme offshore. Au fost pornite dosare penale pe aceste cazuri. Peste 40 de tone de muniții de la Aeroportul Mărculești au fost vândute, muniția era transmisă în dotarea la aeroport. Aceste muniții au ajuns în Armenia”, a anunțat Voicu.

Reacția ministrului Apărării vine să confirme o parte din dezvăluirile făcute de către fostul director al Aeroportului Internațional Mărculești, Vladimir Maiduc, în cadrul unui club de presă, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice în luna iulie curent.

Atunci, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a declarat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că Aeroportul Internațional Mărculești este întreprindere de stat care deține licență pentru vinderea de armament și, prin urmare, pentru ilegalitățile comise în cadrul acestei întreprinderi trebuie să răspundă angajații acestei entități și nu Ministerul Apărării. 

Șalaru a mai spus că vinderea activelor Armatei Naționale este reglementată de o hotărâre secretă a Parlamentului care prevede comercializarea activelor învechite. „În 2002, Parlamentul a adoptat o hotărâre secretă prin care obligă Ministerul Apărării să vândă o listă întreagă de active. Această decizie prevede vânzarea de armament, muniții, utilaj, echipament, mașini etc., inclusiv instalații de lansare a rachetelor, tot ce are în dotare Ministerul Apărării și nu este folosit”, a precizat fostul ministru.

„Miniștrii Apărării, inclusiv eu, am primit o avertizare de la Procuratura Militară prin care eram informat că provoc pierderi statului din cauza că aceste active nu sunt vândute. De multe ori, toate aceste instalații, utilaje, complexe, mașini au fost scoase la licitații și nu venea nimeni să le cumpere deoarece au fost produse în 1960–1970, nu mai pot fi folosite nicăieri, iar modernizarea lor costa foarte mulți bani”, a explicat Anatol Șalaru.

În ce privește vinderea complexelor de rachete S 125, fostul ministru a ținut să sublinieze că este vorba de instalații de lansare S 125 ieșite de asemenea din uz, care trebuiau reparate acum vreo 25 de ani. „Cele trei instlații S 125 au fost transferate la Aeroportul Internațional Mărculești deoarece păstrarea lor la Ministerul Apărării necesitau zeci de milioane de lei cheltuieli pentru depozitate. Aceste complexe au fost vândute în baza unei licitații și a hotărârii Parlamentului. Banii obținuți au fost folosiți la întreținerea celei de-a patra instalații, care era în uz, dar nu avea rachete. Rachetele acestor instalații sunt nici nu pot fi transportate”, a relatat fostul funcționar.

Ilie Gulca
15/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii