Ministra Sănătății Ala Nemerenco declară „război” indiferenței, aroganței și incompetenței manifestate de medici în raport cu pacienții

Crina Dumitriu
21/07/2019

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a declarat război „indiferenței, aroganței, incompetenței, inculturii manifestate de unii medici sau asistenți medicali în raport cu pacienții”. Ea a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, că  aceste "calități" se întâlnesc din ce în ce mai des, prejudiciind starea de sănătate a pacienților și știrbind imaginea celor care își fac munca bine și cu multă dedicație, și a instituțiilor medicale.

„Aceste "calități" nu reies din faptul că medicii și asistenții au salarii mici sau condiții improprii de muncă. Aceste "calități" le manifestă cei care au ajuns întâmplător în această profesie divină, cei care nu au compasiune față de durere, care nu sunt prieteni cu deontolgia și etica medicală”, a scris ministra. Ea a ținut să precizeze că primește zilnic mesaje cutremurătoare despre comportamentul unor medic, comportament, care anterior „nu a reprezentat breasla medicinii, cea mai intelectuală categorie a societății din toate vremurile”. „Este  mai cutremurător că aceasta se întâlnește și în raport cu micii pacienți”, a subliniat Ala Nemerenco.

„Vreau să rog ca medicii și alt personal, adevărați slujitori a lui Esculap să nu mai tolereze un așa comportament în rândul lor, vreau să atenționez conducătorii instituțiilor și șefii de departamente că se fac responsabili din moment ce nu muncesc la dezrădăcinarea acestui mod de comunicare între personalul medical și pacient. O să atrag atenția tuturor societăților și asociațiilor profesionale medicale asupra faptului că trebuie să fie interesați nu doar de competența clinică a medicului/asistentului, ci și de haina în care aceasta se manifestă”, menționează ministra în mesajul său. 

Ea susține că va fi de partea nedreptățiților și va depune toată străduința ca, pas cu pas, „să curățim medicina de aceste urâte „calități” la care sistemul de sănătate a închis ani și ani ochii”. ”Dacă cei vizați nu se vor conforma și cei responsabili nu vor lua atitudine să prevină aceste comportamente, voi pune în aplicare tot ce stă la îndemâna unui ministru pentru a ne debarasa de ele, adesea împreună cu cei care le dețin”, a scris ministra Sănătății. 

„Nimic nu este mai frumos decât să redai bucuria vieții cuiva, a speranței, să fii tămăduitorul durerii omului. E greu, nu zic că e ușor, și intelectualul din noi trebuie să prevaleze în comunicarea cu cel suferind. Sănătate și blândețe tuturor!”, a scris Ana Nemrenco la încheierea mesajului. 

Crina Dumitriu
21/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii