Milioane din vânzarea imobilelor, case noi și sute de mii de lei în conturi // Veniturile și achizițiile judecătorilor Curții Constituționale în 2019

Mariana Colun
09/04/2020

Magistrații Curții Constituționale, aleși într-o nouă componență în a doua jumătate a anului trecut, s-au descurcat cum au putut în anul 2019: unii au făcut tranzacții de milioane cu automobile, case sau terenuri, iar alții au avut venituri modeste. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat declarațiile de avere și de interese personale ale judecătorilor de la CC depuse pentru anul 2019 și au aflat ce câștiguri au obținut magistrații, care este mărimea conturilor din bănci ale acestora şi cât au cheltuit pentru terenuri și locuințe noi.  

Teren și casă nouă pentru Eduard Ababei

Eduard Ababei și-a completat averea de milioane în 2019. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul trecut, în 2019 magistratul și-a vândut cu 100 de mii automobilul de model Renault Koleos, pe care un an mai devreme l-a evaluat la 358 de mii, dar și alte două bunuri, fară a specifica despre ce bunuri e vorba, tranzacții în urma cărora în conturile lui Eduard Ababei au intrat 1.294.000 de lei. Tot anul trecut, Ababei a cumpărat un teren intravilan de șase ari cu 1.689.000 de lei, dar și o casă de locuit amplasată pe lotul respectiv. Imobilul are 152,4 metri pătrați și este evaluat la 1,8 milioane de lei. În 2019, judecătorul a contractat și un credit în valoare de 1,5 milioane de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2024, cu 5% rata dobânzii. Veniturile magistratului în 2019, formate din salariul la Curtea Constituțională, activitatea didactică, dar și cea de avocat la biroul de avocați pe care l-a înființat împreună cu soția sa, se cifrează la peste 3 milioane de lei. La suma respectivă se adaugă 1,7 milioane din arenda terenurilor agricole, locațiune și pensie. La bancă familia Ababei păstrează 91 de mii de lei.

Precizăm că un an mai devreme, în 2018, Eduard Ababei a devenit un adevărat latifundiar, după ce a cumpărat 150 de hectare de terenuri agricole de la cumnatul său, Serghei Pușcuța, ministru al Finanțelor în Guvernul Chicu.

Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, nu a făcut achiziții în 2019. În schimb, conturile acestuia au fost completate cu 700 de mii de lei, după ce magistratul s-a despărțit de un apartament de 103,5 metri pătrați, în care investise în 2008. Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2019, Țurcan a încasat 472 de mii de lei din salariul obținut la Parlament, cel de la Curtea Constituțională, precum și din pensie. La bancă acesta depozitează 143 de mii de lei și 11.300 de euro.

Venituri de milioane, zero achiziții

Ceilalți patru membri ai CC nu au făcut achiziții importante anul trecut și nu au realizat tranzacții bănoase. Serghei Țurcan, bunăoară, a încasat anul trecut, împreună cu soția, 439 de mii de lei. Banii au venit de la Curtea Constituțională, CSM, unde a activat anterior, dar și din activitatea didactică la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, ULIM, SIS, precum și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. 145 de mii de lei au ajuns în bugetul familiei din indemnizațiile pentru copil. 215 mii de lei și 11 mii de euro familia Țurcan păstrează la bancă.

Domnica Manole a avut în 2019 venituri modeste - 137 de mii, salariul de la CC, și 251 de mii - pensia de judecătoare. La bancă magistrata nu are niciun depozit.

Magistrata Liuba Șova a avut anul trecut venituri de 147 de mii de lei din salariul obținut de la Curtea Constituțională, precum și din locațiunea unui imobil, la care se adaugă salariul de 4.000 de euro, obținut la compania Workforce Leasing S & R GmbH din Germania, unde a activat până a fi numită membră a CC. În conturile bancare ale Liubei Șova sunt depozitați 3.400 de euro.

Judecătorul Nicolae Roșca a adunat în 2019, împreună cu soția, care activează la un liceu din Capitală, 385 de mii de lei. Potrivit declarației de avere și interese personale, la bancă familia Roșca păstrează 250 de mii.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Mariana Colun
09/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii