Mașinile ieftine ale activistului socialist Dinari Cojocaru și constatările unui inspector ANI  

Ilie Gulca
27/11/2023

Fostul consilier municipal, Dinari Cojocaru (foto), care a făcut donații de sute de mii de lei pentru PSRM în 2014 și a figurat în scandalul Bahamas în 2016, rămâne curat după ce un inspector de integritate a depistat o diferență nesemnificativă între cheltuielile și averile declarate de activistul lui Igor Dodon.  

Medicul și afaceristul Dinari Cojocaru a donat pentru PSRM la alegerile parlamentare din 2014 peste 400.000 de lei, iar pe 20 aprilie 2016 a semnat un contract de împrumut cu Exclusiv Media în valoare de 500.000 de lei.

Inspectorul de integritate Alexandru Stavinski a constatat o diferență de 127.232 de lei între averea deținută și cheltuielile familiei Cojocaru. Această diferență nu este una substanțială deoarece nu depășește 20 de salarii medii lunare pe economie – 159.060 de lei – și înlătură existenţa diferenţei substanțiale.

Investigațiile în cazul lui Cojocaru au fost demarate în urma unei sesizări conform căreia, în martie – mai 2016, Exclusiv Media SRL, un vehicul controlat de socialiști, a acordat împrumuturi în valoare cumulativă de peste 14 milioane de lei la persoane fizice conectate la PSRM, inclusiv lui Cojocaru.

Inspectorul a motivat că împrumul contractat de la Exclusiv Media nu a fost luat în calcul din cauză că ridicarea și restituirea banilor au fost efectuate până la obținerea de către Dinari Cojocaru a calității de subiect al declarării averii și intereselor personale.

În actul elaborat de inspectorul de integritate se mai menționează că soția lui Dinari Cojocaru a procurat pe 3 iunie 2019 un automobil, Toyota Prius, fabricat 2014, la prețul de 20.000 de lei. Pe site-urile de anunțuri, un asemenea autoturism costă aproximativ 10.000 de euro.

Pe 7 august 2018, Dinari Cojocaru a procurat un alt automobil, Skoda Octavia, fabricat în 2015, la un preț de aproape 50.000 de lei. Un asemenea autorism costă aproximativ 10.000 de euro.

Conform actului de constatare, în perioada supusă controlului, 1 august 2016 – 10 noiembrie 2020, Dinari Cojocaru a transmis mijloace financiare către Partidul Socialiştilor donații în valoare totală de 25.500 de lei.

În aceeași perioadă, subliniază inspectorul de integritate, Cojocaru a obținut un venit net în valoare de 404.168 de lei. În același timp, potrivit calculelelor făcute de inspector, Cojocaru a dobândit avere și a suportat cheltuieli în valoare totală de 531.400 de lei.

Soția consilierului municipal a intrat în atenția opinie publice după ce ar fi facilitat eliberarea unui act medical în baza căruia instanța de judecată i-a permis lui Igor Dodon să plece în România pentru ca fiul său se „reabiliteze” la salina de la Târgu Ocna.

În perioada 2012 – 2014, Dinari Cojocaru a administrat compania Chemix Grupp SRL. Firma a câștigat zeci de contracte cu statul pentru livrarea de  dezinfectanți, detergenți și medicamente către mai multe spitale. Chemix Grupp SRL a fost o companie conectată la Alexandru Dodon, fratele fostului președinte Igor Dodon.

Ilie Gulca
27/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii