Marea Britanie avertizează: Pregătiți-vă pentru atacurile cibernetice rusești pe măsură ce criza din Ucraina se adâncește

Ion Chișlea
28/01/2022

Marea Britanie a avertizat, vineri, marile companii să întărească apărarea împotriva posibilelor atacuri cibernetice rusești, după ce temerile Occidentului că președintele Putin va ordona trupelor sale să anexeze o altă parte a Ucrainei au sporit, scrie Reuters.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie l-au avertizat în repetate rânduri pe Putin să nu atace Ucraina, după ce Rusia a desfășurat aproximativ 100.000 de militari lângă granița cu fostul său vecin sovietic.

Oficialii ruși susțin, însă, că Occidentul este cuprins de rusofobie și nu are dreptul să dea lecții Moscovei despre cum să acționeze după ce a extins alianța militară NATO spre est după căderea Uniunii Sovietice în 1991 și a semănat haos în Irak și Siria.

Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) al Marii Britanii, care face parte din agenția de informații GCHQ, a avertizat organizațiile mari să-și întărească rezistența securității cibernetice pe fondul tensiunilor din ce în ce mai adânci asupra Ucrainei.

Liderii occidentali spun că secolul 21 va fi definit de o luptă între democrații și rivali precum China și Rusia, care spun că contestă consensul obținut în urma Războiului Rece din punct de vedere militar, tehnologic și economic.

„De-a lungul mai multor ani, am observat un model de comportament rău intenționat al Rusiei în spațiul cibernetic”, a declarat Paul Chichester, director de operațiuni NCSC.

Un atac cibernetic asupra Ucrainei la începutul acestei luni i-a avertizat pe ucraineni să „le fie frică și să se aștepte la ce e mai rău”. Ucraina a spus că Moscova se află în spatele atacului.

„Incidențele din Ucraina poartă semnele unei activități rusești similare pe care le-am observat înainte”, a spus Chichester.

Cele mai mari puteri ofensive cibernetice ale lumii sunt Statele Unite, Regatul Unit, Rusia și China, conform unui clasament din 2020 al Centrului Belfer de la Școala Kennedy din Harvard.

Șefii serviciilor secrete britanice spun că Rusia rămâne cea mai mare amenințare imediată pentru Occident, însă dominația pe termen lung a tehnologiei Chinei comuniste pune o problemă mult mai mare.

Ion Chișlea
28/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii