Maia Sandu, înainte de demisia Guvernului: „Votați contra Guvernului pentru că vă e frică de Justiție adevărată”

Anticoruptie.md
12/11/2019
Foto: captură privesc.eu

Deputații care au votat pentru căderea Guvernului „se tem de o justiție adevărată și de faptul că vor trebui să răspundă pentru ilegalități”. Declarația a fost făcută de Maia Sandu înainte de adoptarea moțiunii de cenzură în Parlament. Premierul a punctat că votul de neîncredere de azi este o trădare și se face împotriva intereselor cetățenilor.

În adresarea sa către deputați, Maia Sandu i-a acuzat că nu-și asumă răspunderea pentru acest vot. „Din discursurile dvs am înțeles că sunteți împotriva justiției. Am înțeles că sunteți împotriva oamenilor acestei țări. Pentru că ați uitat că trebuie să slujiți poporul și nici măcar nu aveți curajul să vă asumați această răspundere și acest vot. Sunteți atât de lași încât nu puteți să spuneți pe față că votați contra Guvernului pentru că vă e frică de Justiție adevărată. Astăzi ați trădat fiecare cetățean care-și punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine. Prea mulți dintre voi au trădat acest popor, când l-ați susținut orbește pe Plahotniuc, când v-ați suspus justiția și instituțiile pentru a acoperi abuzurile, când ați închis ochii și ați permis ca aceste lucruri să se întâmple.

Știu că printre voi sunt oameni cu care am colaborat bine, știu că nu sunteți de acord cu ce se întâmplă aici. Din păcate nu a fost suficient pentru a-i putea opri pe cei care s-au speriat că vor răspunde pentru ilegalități, pe cei care s-au speriat de un Guvern care a pus dreptatea, onestitatea și nevoile oamenilor în capul mesei. Vouă, celor speriați, mă adresez: nu v-ați săturat de furat? Nu ați obosit de scheme? Nu vă trag la pământ șmecheriile și trădările? Toți oamenii vă văd. V-a speriat gândul că de acum încolo veți pierde controlul asupra justiției. Nu vă place justiția liberă. Voi preferați averile mari și mașinile scumpe, pe seama oamenilor, dar nu sunteți pregătiți să plătiți pentru asta, însă acest popor iubește libertatea. Acest popor l-a fugărit pe Plahotniuc din țară. Acest popor va fugări orice impostor care le calcă în picioare demnitatea și libertatea”, a declarat Maia Sandu.

„Înțeleg. V-ați speriat. Când guvernul a oprit schemele de corupție din care vă hrăneați ilegal ani la rând, v-ați speriat. Când Guvernul a pus punct licitațiilor dubioase din care extrăgeați venituri grase, necuvenite, v-ați speriat. Când Guvernul a început să facă regulă în vamă, v-ați speriat. Când Guvernul s-a angajat să găsească un procuror general care să bage hoții la închisoare în loc să execute comenzi politice, v-ați speriat atât de tare, încât vreți să dați jos Guvernul. Ați uitat însă un lucru important. Puterea acestui guvern este în oameni. Acești oameni au dat jos o dictatură. Ei vor da jos pe oricine le va încălca voința. Voi, cei care v-ați speriat atât de tare faceți înțelegeri ca să vă protejați pe voi.

Am făcut și noi înțelegeri. Pentru a scăpa țara de ciumă. Știam ce facem. Nu eram naivi. Știam că intrăm într-o guvernare extrem de complicată. Știam că unii dintre voi au fost complicii lui Plahotniuc. Știam că riscăm să ne comprmitem imaginea. Însă noi nu facem politică pentru imagine. Plahotniuc trebuia oprit și l-am oprit. Noi am făcut coaliție că să salvam oamenii de teroare și să prevenim o dictatură. Voi vreți să vă salvați interesele personale. Am creat o majoritate parlamentară ca să salvăm oamenii de sărăcie. Voi vreți să vă salvați averile și palatele. V-ați sfătuit să scăpați de noi când am început să facem lucruri bune pentru oameni. Unde ați văzut democrați care votează împotriva democrației și unde ați văzut socialiști care votează împotriva proiectelor sociale?

Noi vă punem piedici, iată de ce vreți să dați jos Guvernul. Când ați auzit că va veni un procuror liber ați început să vă zvârcoliți. V-ați arătat adevărata față, pentru că fără un procuror independent sperați să puteți fura iar și iar. Sperați să puteți trăda de câte ori aveți nevoie. Vreți să dați jos Guvernul, sperând că așa vă veți salva. Fiecare primește justiția pe care o merită. Am înțeles foarte bine cine și ce reprezintă. Refuzăm să fim părtași într-un joc în care noi încercăm să stabilim reguli clare și previzibile, iar partenerii de coaliție le folosesc pentru a captura o instituție de stat sau alta”, a mai declarat premierul.

Moțiunea de cenzură depusă vineri în Parlament de socialiști a fost susținută marți de 63 de deputați din fracțiunile PSRM și PD. 

Anticoruptie.md
12/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii