Maia Sandu despre evaluarea externă: „Exercițiul acesta o să ne ajute în mod semnificativ să curățăm sistemul”

Mădălin Necșuțu
03/12/2021

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat joi seară în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova că evaluarea externă a magistraților este necesară pentru ca abuzurile din trecut și corupția din rândul magistraților să nu se mai repete.

„Acest exercițiu al evaluării externe o să ne ajute în mod semnificativ să curățăm sistemul. Dar trebuie să avem după aceea mecanismele care să funcționeze după evaluare și să nu mai permit abuzurile care s-au întâmplat în trecut”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mai spus că judecătorii care aleg acum să plece din sistem „își fac griji pentru procesul de evaluare, sau poate își fac griji să nu vină procurorul să îi întrebe de unde adunat averile”.

De asmenemea, șefa statului a mai declarat că viitorii magistrați din Republica Moldova ar putea fi instruții în România pentru a asigura infuzia de cadre, după finalizarea procesului de evaluare extraordinară a magistraților de care se pregătește Chișinăul pentru a-și curață sistemul judiciar.

„Am discutat despre posibilitatea instruirii tinerilor din Republica Moldova care au făcut studii juridice să meargă la Institutul Național al Magistraturii din România. Și noi avem un Institut al Justiției, dar el trebui restructurat pentru că avem mari semne de întrebare despre modul cum unii absolvenți și-au luat diplomele de acolo. Așadar, problema corupției începe devreme în acest domeniu”, a mai spus șefa statului.

Mădălin Necșuțu
03/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii