Magistrații și-au ales reprezentanții în câteva colegii din cadrul CSM

Anticoruptie.md
23/03/2018
CIJM

Magistrații și-au ales vineri, 23 martie, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, reprezentanții în câteva colegii subordonate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Igor Mînăscurtă, judecător la Curtea de Apel Chișinău, a fost ales cu votul a 321 de judecători, membru permanent al Colegiului disciplinar, el fiind singurul candidat înscris în concursul pentru această funcție

În funcția de membru supleant al Colegiului disciplinar au fost aleși patru magistrați, pentru un mandat de șase ani: Iurie Bejenaru de la Curtea Supremă de Justiție, cu 326 de voturi, Iurie Cotruță de la Curtea de Apel Chișinău, cu 288 de voturi, Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău, cu 236 de voturi și Ruxanda Pulbere de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cu 287 de voturi.

Colegiul disciplinar examinează cazurile privind răspunderea disciplinară a judecătorilor. 

De asemenea, Xenofon Ulianovschi, magistrat la Curtea de Apel Chișinău, a fost ales cu votul a 170 de judecători, membru al Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor. Contracandidata sa,  Maria Guzun, de la Curtea de Apel Chișinău, a obținut susținerea a 152 de judecători. Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor este format din doi judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, câte un magistrat de la curţile de apel și de la judecătorii și trei reprezentanţi ai societăţii civile. Mandatul membrului Colegiului pentru selecţie este de patru ani. Colegiul pentru selecţia și cariera judecătorilor asigură selecția candidaţilor pentru funcţia de judecător, promovarea judecătorilor la instanţe judecătoreşti superioare, numirea judecătorilor în funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte de instanţă judecătorească şi transferul judecătorilor la instanţe judecătoreşti de acelaşi nivel sau la instanţe judecătoreşti inferioare.

Iurie Diaconu de la Curtea Supremă de Justiție a fost promovat, cu votul a 319 magistrați, în calitate de membru din partea CSJ în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor. Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor este compus din șapte membri: doi de la Curtea Supremă de Justiție, doi – de la curțile de apel, unul – de la instanțele de judecată și doi reprezentanți ai societății civile. Mandatul membrului colegiului de evaluare este de patru ani.

Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor examinează dosarele judecătorilor supuşi evaluării şi actele referitoare la aceştia, organizează şi desfăşoară interviuri cu judecătorii supuşi evaluării, adoptă hotărâri cu privire la judecătorii supuşi evaluării și desemnează membrii colegiului responsabili de observarea activităţii desfăşurate de judecătorii evaluaţi în cadrul şedinţelor de judecată.

Anticoruptie.md
23/03/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii