Liviu Vovc, la sesiunea de iarnă a APCE: Moldova are nevoie de expertiza europeană în evaluarea procurorilor și judecătorilor

Cornelia Cozonac
26/01/2021

Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, a declarat marți, în cadrul discuțiilor privind independența judecătorilor în Republica Moldova și Polonia, în sesiunea  de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, că Republica Moldova are nevoie de experiența și expertiza europeană pentru evaluarea judecătorilor și procurorilor. Dezbaterile au vizat un raport inițiat încă în toamna anului 2018, cu titlul „Judecătorii din Polonia și Moldova trebuie să rămână independenți”. În final APCE a votat o rezoluție cu privire la justiția din Republica Moldova și Polonia. 

Deputatul a spus că „există o diferență fundamentală între a-ți critica țara și a-i critica pe cei care o distrug”, amintind că în 2015, o mână de tineri din Moldova, printre care și el însuși, au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva furtului miliardului din sistemul bancar, iar în curând protestele s-au transformat într-o mișcare protestatară de amploare, condusă de Andrei Năstase, și la crearea partidului Platforma DA. 

Liviu Vovc a menționat și fabricarea dosarelor politice în urma căreia au avut de suferit mai mulți membri, activiști și lideri din societatea civilă: Gheorghe Petic, Ion Caraman, Sergiu Cebotari, Ion Matasevici, Radu Cebotari, Alexei Alexeev, Olga Ceapchii, Ana Ursachi, Alexandru Machedon, Eduard Rudenco, Aurel Pisica, Vrej Martirosean și mulți alții. Deputatul a spus că deși în 2019, după plecarea lui Plahotniuc, părea că schimbarea în sfârșit a venit, sistemul a rezistat: „Nici acum nu există o majoritate parlamentară care ar vrea să facă o schimbare din temelii pentru edificarea statului de drept. Avem nevoie de implementarea unei evaluări de nădejde a judecătorilor și procurorilor, împreună cu o misiune internațională de monitorizare. Sperăm că un nou parlament, poate chiar anul acesta, poate livra astfel de rezultate.”

„În 2019, după plecarea lui Plahotniuc, părea că schimbarea în sfârșit venise, însă sistemul continua să se opună. Nici acum nu există o majoritate parlamentară care ar vrea să facă o schimbare din temelii pentru edificarea statului de drept. Avem nevoie de implementarea unei evaluări de nădejde a judecătorilor și procurorilor, împreună cu o misiune internațională de monitorizare. Sperăm că un nou parlament, poate chiar anul acesta, poate livra astfel de rezultate”, a spus Vovc. 

Deputatul moldovean a făcut apel la toți membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să voteze rezoluția pusă în discuție și să urmărească atent evenimentele din Moldova, sistemul său de justiție și „politicienii care încă încearcă să-l submineze”, dar să manifeste și susținere față de judecătorii care au curajul să fie drepți și să lupte cu injustiția.

„Pentru a reuși să restabilim statul de drept, avem nevoie de suportul Dvs deplin, precum și de expertiza Dvs în evaluarea procurorilor și judecătorilor. Doar atunci când niciun politician moldovean nu va mai îndrăzni să folosească justiția în scopuri personale, încercând să-și infiltreze în sistem oameni din anturaj, justiția va fi independentă”, a spus deputtaul Platfomei DA.

Cornelia Cozonac
26/01/2021

Comentarii