LIVE// Ședință a Parlamentului Republicii Moldova // Boicot tehnic al Secretariatului Parlamentului

Cornelia Cozonac
08/06/2019

Parlamentul Republicii Moldova, ales în scrutinul parlamentar din 24 februarie curent, s-a întrunit astăzi în ședință, după trei luni de criză politică. În ședință s-au convocat fracțiunile PSRM și a Blocului ACUM, format din Platforma DA si PAS. Fracțiunea PD și cea a Partidului Șor au boicotat ședința. Mai mult, ședința celor două fracțiuni se desfășoară fără lumină, întrucât este închis curentul electric. 

Agenda anunțată:  

1. Alegerea conducerii și organelor de lucru ale Parlamentului;

2. Aprobarea programului de activitate și lista membrilor guvernului;

3. Adoptarea unor acte legislative (fără să se precizeze care).

Urmăriți live ședința Parlamentului pe Privesc.eu:

 

Deputații sociliști și ai Blocului ACUM au semnat o înțelegere politică temporară „privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia consitituționalității”. Înțelegrea politică temporară prevede alegerea liderei PSRM, Zinaidei Greceanîi, în funcția de președintă a Parlamentului, alegerea structurilor de conducere ale Parlamentului, învestirea unui guvern condus de lidera PAS, Maia Sandu, demiterea directorilor mai multor instituții și votarea declarației privind caracterul capturat al instituțiilor statului. Înțelegerea prevede, de asemenea, numirea șefilor la mai multe instituții, care vor fi promovați prin decret de președintele Igor Dodon.   

Deputații democrați care boicotează ședința Parlamentului spun că la negocierile de vineri nu au putut să ajungă la o înțelegere cu Dodon pentru că acesta le-a pus condiția federalizării Moldovei. 

Posturile de televiziune afiliate PDM au pus pe post înregistrarea video de la negocierile de ieri dintre Dodon și Plahotniuc. Dodon i-a transmis mesajul lui Putin, care îl invită pe Plahotniuc la Moscova sub garanția sa personală.

Curtea Constituțională a emis, în seara zilei de vineri, 7 iunie, o decizie, potrivit căreia Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia sa încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie 2019, inclusiv.

13.36: Este anunțată pauză de 30 de minute pentru a constitui comisia pentru alegerea organelor de conducere ale Parlamentului.   

Vineri, la Parlament s-a desfășurat un miting organizat de susținătorii PD, mulți dintre care au fost aduși la Chișinău cu transport din diferite localități ale Moldovei. Oamenii aduși cu autocarele scandau „Vrem stabilitate, nu anticipate”. Protestatarii sunt în majoritate bărbați, cei mai mulți fiind tineri îmbrăcați în stil sport. Toate lozincile erau de mărimi similare și confencționate din același material.   

Dodon: „Se încearcă presarea mea, ca să se obțină un vacuum de putere” 

Igor Dodon a declarat presei că există riscul ca organele de drept să deschidă dosare penale, pentru a-l presa. „Încercarea de a mă presa să scriu cerere de demisie e în zadar. Eu nu voi ceda”, a spus Dodon.   

 

  

În Parlament au venit mai mulți ambasadori acreditați la Chișinău. 

Deputatul blocului ACUM, fracțiunea Platforma DA, Octavian Țicu, nu a semnat înțelegerea temporară constituită și semnată de deputații din blocul politic ACUM și cei din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Țicu a declarat că nu își permite să voteze pentru Zinaida Greceanîi la funcția de speaker al Parlamentului.

Viitorul posibil Guvern al Republici Moldova:

Prim-ministru - Maia Sandu 
Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne - Andrei Năstase
Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Șova 
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgeta Mincu
Ministerul Apărării - Pavel Voicu
Ministerul Economiei și Infrastructurii - Vadim Brânzan 
Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării - Liliana Nicolăiescu-Onofrei
Ministerul Finanţelor - Natalia Gavrilița 
Ministerul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Ala Nemerenco

Peter Mihalcho: „Vom coopera cu orice guvern”  

„UE va coopera cu orice guvern, rezultat al procesului politic bazat pe rezultatele alegerilor, guvern creat cu metode standarde și fără măsuri netransparente, dar și bazat pe majoritate în care nu vor face parte persoane care sunt legate de frauda bancară din 2014 și care a destabilizat Republica Moldova, inclusiv din punct de vedere politic”, a declarat oficialul european într-un interviu pentru TVR Moldova.

Armand Goșu: „O adevărată revoluție are loc în aceste ore la Chișinău” 

Analistul român Armand Goșu scrie pe pagina sa de Facebook că la Chișinău s-au reunit trei mari actori: SUA, UE și Rusia, împotriva lui Plahotniuc: „Nu e cazul să înjurăm MAE și pentru relația cu Moldova, dosarul Republica Moldova a fost la Cotroceni, în ultimii ani. Cred că diplomația românească a reușit în R. Moldova o „performanță” fără precedent: i-a trimis de aceeași parte a baricadei pe reprezentanții SUA, UE și Rusiei. Acești trei actori majori de pe scena internațională sunt împotriva oligarului Plahotniuc, controlat de la București. Sau care controlează segmente din establishmentul românesc, mai ales din cel politic, dar nu numai. Oricum, diplomația românească (chiar dacă MAE nu e implicat!) a făcut istorie în acești ani, de gât cu Plahotniuc. Ar putea concura la premiul Nobel pentru pace. Nu cred că există alt „dosar” internațional, pe care UE, SUA și Rusia să fie de acord. Bonusul, pe care nu doar serviciile (mai puțin SIE și SRI) îl așteaptă, ci și publicul, îl reprezintă ARHIVA FOTO/VIDEO a lui Plahotniuc, în care o să apară destui actuali și foști politicieni (și nu numai) de la București, în posturi nu tocmai onorabile”, scrie Goșu.

15.25: La ședința Parlamentului participă Președintele Igor Dodon.  

15.30:  Lidera PSRM, Zinaida Grecianîi, a fost aleasă în funcția de președintă a Parlamentului Republicii Moldova. Pentru ea au votat 56 deputați din fracțiunile PSRM, ale blocului ACUM - PAS și DA.

„Predecesorii mei veneau cu cuvinte de laudă a viitoarelor legi, cu patos și încrederea că vor avea un mandat bun. Le voi mulțumi colegilor pentru curaj și înțelepciune, că au uitat de ambiții, atitudini, lupte și neînțelegeri. Au dat dovadă că sunt patrioți și vor un viitor liniștit pentru țara noastră” , a declarat Zinaida Greceanîi.

15.45: Se votează pentru a alege doi vicepreședinți. 

16.03 Se anulează decizia precedentă și se propune să se aleagă 4 vicepreședinți ai Legislativului.      

16.15  Sunt aleși trei vicepreședinți ai Legislativului. Aceștia sunt deputații din fracțiunea PAS, blocul ACUM, Mihai Popșoi, din fracțiunea Platforma DA, blocul ACUM, Alexandru Slusari, și din fracțiunea PSRM, Ion Ceban. Pentru cei trei au votat în unanimitate 57 de deputați prezenți în sala din fracțiunile PAS și DA și PSRM. Cea de a patra funcție de vicepreședinte al Legislativului revine opozițiie, care nu este prezentă în sala - PD și Partidul Șor.    

16.30: Este ales Biroul permanent al Parlamentului. Acesta este format din 7 membri: Vlad Bătrâncea (PSRM), Vasile Bolea (PSRM), Corneliu Furculiță (PSRM) Marian Ciobanu, (DA), Liviu Vovc, (Platforma DA), Sergiu Litvinenco, (PAS), Igor Grosu (PAS).   

17.12 Președintele Igor Dodon a semnat decretul cu privire la desemnarea Maiei Sandu în calitate de premier.

17.16: Vasile Bolea anunță constituirea a 10 comisii parlamentare. Se votează în unanimitate. Cu 61 de voturi.    

Comisia Juridică, presedinte Sergiu Litvinenco, vicepreședinte Vladimir Țurcan 

Comisia  Economie, Buget și Finanțe,  

Comisia Securitate Națională și Ordine Publică,  

Comisia Politică Externă,   

Comisia Drepturile Omului și Relații Interenice, 

Comisia Administrație Publică, 

Comisia Cultură, Educație, Tineret și Mass-Media, 

Comisia Agricultură și Industria Alimentară, 

Comisia Protecție Socială, Sănătate și Familie, 

Comisia Mediu și Dezvoltare Regională.         

17.36: Andrei Nastase citește  de al triibuna Parlamentului Declarația privind recunoașterea stării de captivitate a sttaului Republica Moldova.   

17.48 Republica Moldova a fost declarată stat capturat, prin decizia adoptată în plenul Parlamentului.

18.02: Maia Sandu: ”Dictatorul a căzut”!

18.20: Parlamentul Republicii Moldova a aprobat componența nouuli Guvern, care va fi condus de Maia Sanu. Iată care sunt miniștrii 

Prim-ministru - Maia Sandu 
Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne - Andrei Năstase
Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Șova 
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgeta Mincu
Ministerul Apărării - Pavel Voicu
Ministerul Economiei și Infrastructurii - Vadim Brânzan 
Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării - Liliana Nicolăiescu-Onofrei
Ministerul Finanţelor - Natalia Gavrilița 
Ministerul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Ala Nemerenco 

18:44 Are loc ceremonia de investire a noului Guvern al Republicii Moldova, condus de Maia Sandu.

18:46 Maia Sandu a depus jurământul.

18:48 Andrei Năstase, numit ministru de Interne și vicepremier, a depus jurământul.

20.00 Deputații revin în șala de ședințe pentru a vota pachetul de legi antioligarhice, propus de Blocul ACUM. 

20.00. Zinaida Grecianîi anunță ordinea de zi a părții a doua a ședinței.    

20.03: Deputatul Vasile Bolea citeste proiectul de lege privind Serviciul Paza și Protecție de Stat.  

20.15: Se propune demiterea din funcția de director al Centrului Național Anticorupție  Bogdan Zumbreanu, pe motivul necurespunderii cu cerințe legale de numire în funcție. Proiectul de lege este prezentat de deputatul ACUM Sergiu Litvinenco. Acesta invocă drept motiv și faptul că Bogdan Zumbreanu s-ar face vinovat de condamnarea R. Moldova la CtEDO în mai multe dosare. Cu 61 de voturi, șeful CNA a fost demis.

20.20: Se propune spre examinare proiectul de lege privind demiterea din funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Șeful SIS este demis.

20.28: Ședința Parlamentului este declarată închisă. Președinta Parlamentului  Zinaida Grecianâi anunță că deputații se vor întâlni în ședință mâine, 9 iunie, la ora 9.00. Președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi a declarat că trebuie să se lucreze, deoarece, timp de trei luni, cât instituția nu a fost funcțională, s-au adunat mai multe subiecte care trebuie examinate.

 

 

 

Cornelia Cozonac
08/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii