Krasnoselski despre datoria de șapte miliarde de dolari la Gazprom: Este o chestiune comercială între Rusia și Republica Moldova

Mădălin Necșuțu
24/09/2021

Liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, a declarat într-un interviu pentru agenția rusă Novosti că datoria istorică de șapte miliarde de dolari este o problemă comercială între Gazprom și Moldovagaz care trebuie negociată între Republica Moldova și Rusia. 

„Transnistria folosește gaz rusesc. Această sumă de șapte miliarde de dolari, sună ca o sumă imensă. Suma este alcătuită din prețul real al gazului furnizat Transnistriei. Și indiferent de modul în care este distribuit intern, vorbim despre prețurile mondiale. În principiu, Transnistria nu renunță la datorii, adică suntem gata să plătim pentru ceea ce am consumat. Aceasta este și poziția noastră, este clară și sinceră”, a declarat Krasnoselski.

Cu toate acestea, Krasnoselski a mai adăugat în interviul oferit jurnaliștilor ruși că problema datoriei istorice de șapte miliarde de dolari este o chestiune de negocieri între Moldova și Rusia, Gazprom și MoldovaGaz.

„Aceasta este o problemă comercială”, a completat Krasnoselski.

Aproximativ 90% din datoriile Moldovagaz către Gazprom sunt alcatuite din neplata facturii la gaz de către autoritățile separatiste de la Tiraspol. Moldovagaz este compania care livrează gazul rusesc în regiunea separatistă, acolo unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. Moldovagaz a fost fondată în anul 1999, iar Gazprom deține 50% din acțiuni (145,3 milioane dolari SUA), Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33% (102,7 milioane dolari SUA), regiunea din stângă Nistrului 13, 44% (39 milioane dolari SUA), persoanele fizice și juridice 1,23% (3,5 milioane dolari SUA).

Tiraspolul nu mai plătește gazul rusesc din 2006. Banii sunt acumulaţi pe așa-numitul „cont de gaz”, de unde sunt folosiţi de autoritățile separatiste transnistrene pentru alte necesități precum plata pensiilor și indemnizațiilor. Fondul respectiv a fost supus la nenumărate delapidări în ultimii ani. 

Mădălin Necșuțu
24/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii