Jurnaliști, instruiți cum să documenteze subiecte despre justiție

Irina Odobescu
15/11/2019

25 de reporteri și studenți ai facultăților de Jurnalism au fost instruiți, în perioada 13-14 noiembrie, cum să scrie profesionist pe subiecte legate de justiție în cadrul trainingului „Subiectele despre justiție: Cum documentăm și scriem anchete jurnalistice profesioniste. Studii de caz”, organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM).  

În cadrul trainingului, participanţii au învăţat de la președinta CIJM, Cornelia Cozonac, cum se realizează o investigație cu impact și care sunt instrumentele moderne de căutare și documentare a informației.

Jurnaliștii au aflat de la Ion Munteanu, procuror-șef adjunct în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), despre cum funcționează PA și cum este asigurată integritatea procurorilor în instituție. Cei prezenți au discutat și despre importanța colaborării dintre Procuratură și jurnaliști.

Julieta Savițchi, reporteră a portalului Anticoruptie.md a explicat cum se realizează sesizarea abuzurilor pe Harta Corupției. Participanții la instruire au aflat detalii despre realizarea investigațiilor în baza sesizărilor și despre schimbările care au survenit în urma activității jurnalistei, inclusiv în legislație.

Despre cum funcționează și care este rolul Centrului Național Anticorupție în investigarea dosarelor mari de corupție a relatat Marcel Tabarcea, șeful Secției Combaterea Corupției din cadrul CNA, iar avocatul Vitalie Zamă a prezentat cele mai răsunătoare dosare ale presei. Avocatul de la Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului” a oferit răspunsuri despre care sunt legile care-l apără pe jurnalist în documentarea investigațiilor.

La rândul său, expertul în domeniul protecției și administrării informației, Sergiu Bozianu, a vorbit despre accesul la informație și datele personale. Olga Cebanu, coordonatoare de proiect la Freedom House în Moldova a vorbit despre implicarea mass-mediei în reforma justiției și cum pot jurnaliștii și cetățenii simpli să contribuie la îmbunătățirea inițiativelor legislative din domeniu justiției, iar freelancer-ul Liuba Șevciuc le-a prezentat tinerilor cum poate fi ușurată munca jurnalistului, la modul practic, prin folosirea diverselor motoare de căutare. Jurnalista de investigație i-a învățat pe participanți cum să documenteze investigațiile video și cum să profite de posibilitățile oferite de platformele de socializare.

Trainingul a fost organizat  în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Irina Odobescu
15/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii