Judecătorul Nicolae Pasecinic, eliberat recent din sistem: „S-a întâmplat din cauza unor interese personale ale membrilor CSM”

Anticoruptie.md
21/01/2021

Judecătorul Nicolae Pasecinic, care nu a reușit în cadrul ședinței de marți a Consiliului Superior al Magistraturii să acumuleze numărul necesar de voturi pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, afirmă că a fost expulzat din sistemul judecătoresc pentru lipsă de loialitate față de membrii CSM. Magistratul susține că acuzațiile că este corupt și analfabet au fost formulate de membra CSM, Nina Cernat, reieșind dintr-o plângere anonimă, și au fost aduse cu scopul de a-i denigra imaginea. 

Nicolae Pasecinic este de părere că în spatele deciziei din 19 ianuarie a CSM ar sta niște reglări de conturi.

„Membrul CSM, Nina Cernat în cadrul ședinței CSM din 17 noiembrie 2020 a invocat că a discutat cu unii administratori autorizați care s-au expus negativ asupra activității mele ca judecător, iar în acest context bănuiesc că acești administratori autorizați cu care a discutat membrul CSM, Nina Cernat sunt Sergiu Bevziuc, care este cumnatul membrului CSM, Dorel Musteață și Veaceslav Timotin, care este soțul membrului CSM, Mariana Timotin (Grama), care sunt administratori ai insolvabilității pe unele cauze de insolvabilitate aflate în procedura mea și care deseori au fost avertizați și atenționați pentru neexercitarea atribuțiilor de serviciu în conformitate cu Legea insolvabilității și care deseori își manifestau dezacordul cu actele judecătorești emise de către mine.

Totodată, comunic că în ședința CSM din 17 noiembrie 2020, s-a pus în discuție petiția parvenită de la Gordienco Mihail, care a invocat că Inspecția Judiciară în Nota Informativă nu a făcut trimitere la plângerea unei petiționare. Apare întrebarea de unde acest cetățean a făcut rost de această Notă Informativă care nu se publică pe site-ul CSM. Mai mult ca atât, el nu a fost și nu este parte a vreunei cauze care a fost sau se află în procedura mea, iar această Notă Informativă a Inspecției Judiciare se află la dosarul meu personal la care au acces doar membrii CSM.

Bănuiesc că, toate aceste acțiuni de denigrare a imaginii mele ca judecător, bine executate de către membrul CSM, Nina Cernat, și organizate din umbră de către membri CSM Dorel Musteață și Mariana Timotin (Grama), sunt niște acțiuni de persecutare a mea în calitate de judecător, pentru faptul că nu am fost loial cu administratorul autorizat Sergiu Bevziuc, care este cumnatul membrului CSM, Dorel Musteață și cu administratorul autorizat Veaceslav Timotin, care este soțul membrului CSM, Mariana Timotin (Grama). Este regretabil faptul că, în lipsa unor impedimente legale cum ar fi: incompatibilitate, reputație ireproșabilă sau nerespectarea procedurilor de evaluare a mea, dar din cauza unor interese personale ale membrilor CSM nu am fost promovat în funcție până la atingerea plafonului de vârstă”, se arată în declarația lui Nicolae Pasecinic, publicată de Asociația Judecătorilor Vocea Justiției.

Amintim că magistratul Nicolae Pasecinic de la instanța din Capitală a fost eliberat marți din sistem. Judecătorul nu a reușit să acumuleze numărul necesar de voturi ale membrilor CSM pentru ca cererea sa privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă să fie aprobată. Membrii CSM au analizat în cadrul ședinței de marți Nota informativă a Inspecției judiciare, în care au fost evidențiate lacunele judecătorului.

Anterior, numirea lui Nicolae Pasecinic în funcția de magistrat până la atingerea plafonului de vârstă a fost însoțită de un scandal. Igor Dodon a respins inițial candidatura judecătorului pe motiv că imaginea lui este afectată de carențe profesionale, etice și deontologice și a cerut CSM să examineze suplimentar candidatura lui Pasecinic. După ce a primit notificarea de la Igor Dodon, președintele de atunci al CSM, Anatolie Pahopol, ar fi profitat de prevederea legislativă că șeful statului este în drept să respingă o singură dată candidatura propusă de CSM pentru funcția de judecător, și ar fi propus repetat candidatura lui Pasecinic de a fi numit judecător până la atingerea plafonului de vârstă, fără a avea acordul CSM. 

Profesoara universitară Carolina Giugureanu-Mihailuță, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat în acest sens instituția privind pretinsele abateri disciplinare ale fostului președinte interimar, Anatolie Pahopol. Pahopol a declarat pentru presă că nu a încălcat nimic, iar scopul scrisorii adresate la președinție a fost de a concretiza dacă judecătorul vor fi sau nu numit în funcție, în cazul în care Inspecția Judiciară nu a găsit îndoieli în privința lui.

Anticoruptie.md
21/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii