Jaf de milioane // Compania care extrage petrol și gaze din Moldova nu a achitat nimic statului pentru exploatarea zăcămintelor

Cornelia Cozonac
06/03/2021
Captura web

Timp de zece ani, statul nu a încasat niciun bănuț din exploatarea petrolului și a gazului, deși compania care se ocupă cu extragerea zăcămintelor de petrol și gaze naturale ar fi trebuit să achite plăți în valoare de milioane de dolari, susține deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari. Aceste constatări au fost făcute în cadrul audierilor din Comisia parlamentară  de anchetă privind extragerea zăcămintelor.

Este vorba de compania Valiexcimp, care în 2008 a preluat de la compania Redeco dreptul de extragere a petrolului și a gazelor naturale printr-un contract de concesiune pe 20 de ani. Potrivit contractului, concesionarul se obliga să achite statului o plată de arendă pentru petrolul și gazele extrase în mărime de 20 procente din valoarea zăcămintelor extrase sau așa-numita redevență. „Ce a fost până la 2010 noi încă nu ne-am lămurit. Dar cum credeți, cât a fost achitat în perioada 2010-2019? Zero”, se întreabă deputatul Alexandru Slusari.

Motivul pentru neplată ar fi că timp de zece ani, comisia guvernamentală și compania respectivă nu au putut identifica modalitatea achitării redevenței, spune deputatul.

„Deci, asta este formula crimei economice în proporții deosebit de mari împotriva cetățenilor Moldovei, comisă de așa zișii demnitari de stat. În perioada 2010-2019 compania a extras aproape 85 mii tone de petrol și circa 0,87 mln m3 de gaze. Un calcul preventiv denotă că doar la extragerea petrolului statul a pierdut un venit de peste 8 mln dolari. Plus la toate, în perioada respectivă compania nu a plătit taxa pentru resurse naturale. 

Din 2018 întreprinderea Valiexchimp a intrat în procesul de insolvabilitate. În creanțele creditorului față de stat nu au fost incluse nici redevența și nici taxa pe resurse, neachitate până în prezent. Însă… compania continuă să extragă petrol și gaze naturale, chiar dacă contractele de concesiune sunt expirate, întrucât comisia guvernamentală de monitorizare din 2018 NU are nicio viziune asupra unui eventual răspuns la întrebarea: ce e de făcut mai departe cu zăcămintele, care sunt proprietate a tuturor cetățenilor. Dar în haosul actual nici nu prea avem cu cine vorbi în structurile guvernamentale.

Sper foarte mult că până la finele săptămânii Comisia de anchetă va expedia informația și materialele respective în adresa Procuraturii pentru pornirea dosarelor penale împotriva foștilor miniștri și prim-miniștri”, susține Alexandru Slusari.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat câteva investigații jurnalistice legate de extragerile de zăcăminte naturale, inclusiv de petrol. 

DOSAR În anul 1995, un contract pentru extragerea petrolului, pentru o perioadă de 20 de ani, a fost semnat cu firma Resource Development Company Ltd. (REDECO), din Delaware, SUA. În această „afacere”, potrivit unei hotărâri judecătorești din Statele Unite, au fost implicați doi foști ofițeri de informații din Marina SUA și Departamentul de Apărare al SUA, dar și un verișor al fostului președinte al SUA George W. Bush. Însă, în hotărârea de Guvern prin care s-a dispus semnarea Acordului, obligația de „explorare” dispare, rămânând doar cea de „prospectare şi exploatare a resurselor de petrol şi gaze”, pe un termen de 20 de ani. Hotărârea de Guvern prevedea și crearea unei comisii speciale care urma să verifice executarea Acordului de concesiune. Printre membrii comisiei de-a lungul anilor s-a regăsit și Igor Dodon, în perioada în care a fost  viceministru al Economiei. 

REDECO s-a retras din Moldova în 2007, cesionând contractul companiei locale Valiexchimp, care are drept de exploatare a puțurilor de țiței de la Văleni și sondelor de gaze de la Victorovca, din raionul Cahul, până în 2020. Potrivit constatărilor Curții de Conturi din 2002 și 2010, pe tot parcursul funcționării acordului de concesiune, nici REDECO, nici Valiexchimp nu au întreprins acțiuni de „explorare”. Mai mult, potrivit unor contracte bancare, Valiexchimp și alte companii afiliate lui Valentin Bodișteanu, patronul firmei, au contractat credite, catalogate ulterior drept neperformante, de la Banca de Economii sub pretextul implementării contractului de concesiune. Mai multe detalii despre schemele cu extragerea de petrol și gaze din Republica Moldova, citiți în investigația „Cum şi-au tras Front(i)era în Moldova milionarii din Cayman”, realizată de o echipa mixtă de jurnaliști din Moldova, Ucraina și Georgia.     

Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile a fost constituită în noiembrie 2020 și are ca scop evaluarea modului de exploatare a zăcămintelor minerale utile – hidrocarburi, calcar, nisip.

Cornelia Cozonac
06/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii