Ivan Diacov, un tânăr originar din regiunea găgăuză, care lupta în Armata rusă, a căzut în Donbas

Ilie Gulca
06/07/2022
Foto: gagauzinfo.md

Ivan Diacov, un tânăr de 25 de ani originar din satul Chiriet-Lunga, regiunea găgăuză, care lupta în trupele ruse în războiul declanșat împotriva Ucrainei, a murit în timpul ostilităților din estul Ucrainei. Ivan Diacov este al doilea mercenar originar din Republica Moldova care a murit în Ucraina, luptând în armata rusă.

Ivan Diavov „a murit eroic în timpul unei operațiuni militare speciale” pe teritoriul controlat de „Republica Populară Donețk”, scrie gagauzinfo.md. Având gradul de locotenent-superior, el a comandat un pluton de lunetişti.

Prin decretul președintelui Rusiei, Ivan Diacov a fost decorat postmortem cu „Ordinul Curajului”. Premiul a fost înmânat mamei sale, Evgenia Diacov, care locuiește în regiunea Rostov.

Sursa citată menționează că Ivan Diacov s-a stabilit în 2010 într-un sat din regiunea Rostov, Rusia. A absolvit liceul, după care a intrat la Școala superioară de comandă a armelor combinate din Moscova. Din 2018, Ivan Diacov a făcut serviciul militar în baza unui contract la Buinaksk.

Ivan Diacov este al doilea tânăr apărut în presă, originar din regiunea găgăuză, căzut în războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

La sfârșitul lunii mai curent, un tânăr originar din Ceadîr-Lunga, aceeași regiune găgăuză, angajat ca mercenar în cadrul trupelor rusești ce au invadat Ucraina pe 24 februarie, a murit în timpul ostilităților militare.  

Pe moment, nu se cunoaște numărul etnicilor găgăuzi proruși care luptă în cadrul armatei ruse în Ucraina. În războiul din 2014, serviciile speciale rusești au racolat mercenari din regiunea secesionistă transnistreană și regiunea autonomă găgăuză.  

Pe 24 februarie, Rusia a declanșat un război neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei. În timpul ostilităților, militarii ruși se dedau la atrocități împotriva populației civile. Au fost înregistrate cazuri în care militarii ruși au violat copii.

Ilie Gulca
06/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii