Ion Gușan, liderul grupării criminale „Patron”, a fost arestat în România

Ilie Gulca
24/05/2022
Nicu Patron

Conducătorul organizației criminale „Patron”, Ion Gușan, zis și Nicu Patron, a fost arestat în România unde domiciliază de mai mulți ani și unde a fost condamnat anterior la detenție pentru crearea fabricilor clandestine de țigarete. Acestuia i-a fost acordat rangul de „hoț în lege” în 2000, în cadrul structurii de rang al mafiei.

Reținerea lui Gușan a avut loc pe 19 mai 2022 în baza unui mandat european de arest.
Pe 20 mai, a fost prezentat în fața magistraților Curții de Apel București, pentru confirmarea arestului și extrădarea acestuia în Franța. Curtea de Apel București a confirmat arestul său și extrădarea acestuia în Franța.

Nicu Gușan este anunțat în urmărire într-o serie de cazuri importante din Europa. În ceea ce privește perchezițiile din Moldova, urmare a acestora, un membru al organizației criminale a fost audiat de către procurorii PCCOCS.

Însă din motiv că pe moment învinuitul are statut de învinuit în cauza penală în care este condamnat la 14 ani și 8 luni pentru crearea fabricilor clandestine de țigarete și spălare de bani în interesul unui grup criminal și remisă spre rejudecare, conform legislației, nu este posibilă extrădarea acestuia autorităților franceze până la adoptarea unei decizii definitive și a fost eliberat.

Operațiunea a fost o acțiune a ofițerilor de investigație ai Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigație, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, care au documentat activitatea criminală a membrilor organizației criminale „Patron” în Moldova, Franța și România.

Astfel, în urma schimbului de informații dintre autoritățile competente ale Moldovei, Franței și României, începând cu 2019 până în prezent, au avut loc acțiuni de planificare în cadrul ședințelor de lucru la Chișinău, Paris și București, unde în urma acumulării probatoriului, s-a dispus strategia de anihilare a organizației criminale „Patron.”

Totodată, au fost documentați membrii criminali fiind implicați și în comiterea mai multor spargeri de case de lux și furturi de accesorii agricole, materiale de construcții, valoarea prejudiciului depășind suma de 500.000 de euro. O parte din mijloacele financiare acumulate erau destinate întreținerii organizației criminale „Patron.”

În timpul perchezițiilor, au fost ridicate 1.700 de cutii de țigări, 520 de kilograme de tutun și peste 200.000 de euro în numerar, precum și bunuri sustrase și introduse clandestin în Moldova.

Portretul lui Ion Gușan sau Hoțul în Lege

Ion Gușan este responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei și „judecarea” celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracționale.

Gușan este recunoscut de toți liderii grupărilor infracționale internaționale ca „lider suprem”. A devenit celebru după ce l-ar fi angajat pe asasinul Vitalie Proca să îl ucidă, la Londra, pe milionarul rus Gherman Gorbunțov.

Teritoriul tradițional al gruparii „Patron” include Moldova, Transnistria, România, Bulgaria, Serbia și sudul Ucrainei – chiar dacă cele mai profitabile operațiuni criminale erau realizate în țările vest-europene.

Din gruparea sa făcea parte și Anton Druţă și frații săi, Grigore și Tudor. Aceștia au perfectat asasinatul cerut de frații Mararu, interlopi din Piatra-Neamț, ca să-l ucidă pe rivalul Puiu Mironescu.

Potrivit Parchetului București, Ion Druță zis și „Pisateli” ar fi furnizat automatul Kalaşnikov şi pistolul Makarov folosite de Vitalie Proca, tocmit pentru o sumă undeva la 50.000 de euro, în atentatul care a avut loc în 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul bucureștean Vitan.

Anton Druță a mai fost condamnat de un tribunal din Chișinău pentru un triplu asasinat. De fapt, Druță era la rândul său un locotenent al lui Ion Gușan. Și în convorbirile din dosarul țigaretelor erau discuții dintre Gușan și Druță în care Nicu Patron îi dădea indicații lui Druță.

A fost achitat în 2021

În martie 2021, Ion Gușan a fost achitat din cauza probele obținute de serviciile secrete nu au fost luate în considerație de magistrați.

Nicu Patron s-a folosit de o decizie a Curții Constituționale din februarie 2020, prin care – cu majoritate de voturi (7-2) – a interzis procurorilor să folosească drept probe în procesele penale înregistrările obținute de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN) de culegere de informații.

Astfel, Curtea de Apel București a stabilit pe 14 septembrie 2020 că Ion Gușan trebuie achitat. În schimb, instanța a dat atunci mai multe condamnări pentru membri de rangul doi al grupării, pentru care erau existau și alte probe decât discuțiile telefonice.

În ianuarie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să trimită dosarul la prima instanță pentru rejudecare pentru nerespectarea procedurii judiciare.

În noiembrie 2016, Ion Gușan a fost condamnat la 14 ani si opt luni de închisoare, dar Înalta Curte a decis, in ianuarie 2018, rejudecarea cazului.

Ilie Gulca
24/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii