Insistă pe un alt „compromis”. Pretinsele autorități de la Tiraspol cer mai multe autorizații pentru medicamente

Anticoruptie.md
07/09/2022
Sursa: novostipmr.com

După ce Comisia pentru situații excepționale a prelungit, până la 30 septembrie 2022, termenul de valabilitate a autorizațiilor de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița, așa-zisele autorități de la Tiraspol înaintează cerințe față de livrarea de medicamente. În cadrul unei întâlniri bilaterale în format on-line, reprezentanții Chișinăului au reiterat că rezolvarea durabilă și viabilă a problemei autorizării medicamentelor esențiale poate avea loc o dată cu uniformizarea nomenclatoarelor și a protocoalelor medicale pe întreg teritoriul țării, or, potențiale mecanisme cu caracter provizoriu nu sunt în măsură să soluționeze în mod complex și definitiv dificultățile existente.

Pretinsele autorități de la Tiraspol se plâng că nu pot asigura zona cu medicamente esnțiale, iar aprovizionarea cu unele preparate s-ar fi diminuat din 28 februarie curent cu 30-70 la sută.

În cadrul unei reuniuni a experților pentru ocrotirea sănătății, cu participarea coordonatorilor grupurilor de lucru sectoriale, a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și a exponenților companiilor licențiate în domeniul farmaceutic, au fost reiterate procedurile și exigențele ce se impun a fi respectate.

Este vorba de conformarea la standardele de calitate, eficiență medicală și de securitate pentru sănătatea oamenilor, cu luarea în considerare a rigorilor Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății la care Republica Moldova a aderat, mai ales în contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

S-a precizat că ședințele Comisiei Medicamentului se convoacă de câteva ori lunar, se examinează minuțios fiecare dosar, iar în ultimele 6 luni companiilor-solicitante din regiune le-au fost emise peste o mie de autorizații de import a medicamentelor, nefiind constatate cazuri de refuz pentru solicitările ce aveau ca destinație aprovizionarea instituțiilor de învățământ și a centrelor medicale din regiune.

 

 

Anticoruptie.md
07/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii