Incredibil, dar adevărat // Cea mai mare pensie în Republica Moldova este de 225 mii de lei

Cornelia Cozonac
19/08/2019
colaj-captura

Cea mai mare pensie lunară din Republica Moldova este de 224197,15 (două sute douăzeci și patru de mii 197 de lei și 15 bani), echivalentul a circa 11 mii de euro. Această pensie aparține unui asigurat care a activat în domeniul financiar-bancar. Cel puțin patru persoane primesc pensii mai mari de 100 mii lei, echivalentul a peste 5 mii de euro. Despre aceasta a scris deputatul Iurie Reniță, pe pagina sa de Facebook.

Mesajul deputatului este însoțit de o informație privind numărul și categoriile beneficiarilor de pensii de la 20 mii până la 100 de mii de lei lunar și mai mult. Din datele prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale constatăm că în Republica Moldova 353 de persoane ridică lunar pensii mai mari de 20 mii lei, echivalentul a 1000 de euro. Cei mai mulți dintre pensionarii de lux sunt judecători și procurori - 228 de persoane primesc pensii între 20 mii și 30 mii de lei. Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat anterior, într-o amplă anchetă, cine sunt pensionarii de lux a justiției moldovenști.          

„Este incredibil cum în cea mai săracă țară din Europa este posibil să primești o pensie uriașă pentru realitățile noastre. Alte aspecte (nu mai puțin incredibile!) le voi prezenta în următoarea postare, în care voi insera integral răspunsul Casei Naționale de Asigurări Sociale la interpelarea mea privind pensiile din Republica Moldova”, a precizat deputatul.

Din informația prezentată de deputaul Reniță mai desprindem că cel puțin 4 pensionari au pensii mai mari de 100 mii lei, echivalentul a peste 5 mii de euro. Anterior Anticoruptie.md a scris că foștii președinți ai Republicii Moldova au pensii mai mari de 150 mii lei. 

Ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice din 2018 arata că din cei 233 de procurori care beneficiază în prezent de pensie în Republica Moldova, potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), 115 au în prezent cereri pe rol în instanță împotriva CNAS, prin care cer pensii în valoare de 75% din suma tuturor plăților lunare asigurate ale procurorului în exercițiu în ultima funcție deținută. Spre exemplu, dacă astăzi, un procuror-șef de direcție din cadrul Procuraturii Generale are un salariu lunar de 19.000 - 21.000 de lei, un procuror pensionar care a deținut aceeași funcție poate pretinde la o pensie de la 12.000 la 16.000 de lei. Norma legală la care fac ei trimitere le-ar permite în unele cazuri să își dubleze pensia. Problema e că, în decembrie 2016, Parlamentul a decis să anuleze această prevedere legală „generoasă” începând cu 1 ianuarie 2018. Procurorii pensionari, unii dintre care plecați din sistem de peste zece ani, au hotărât să profite de anul 2017 pe care l-au avut la dispoziție pentru a cere CNAS ca să le plătească pensia conform normei legale anulate cu începere din 2018. În unele cazuri, instanțele de judecată le-au satisfăcut pretențiile, în altele, similare, cererea procurorilor pensionari a fost respinsă. De mai mult noroc s-au bucurat procurorii soți de judecătoare.   

Cornelia Cozonac
19/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii