În R.Moldova a început perioada electorală pentru anticipate. Cetățenii din diasporă se pot înregistra prealabil

Valeria Vițu
06/05/2021
RFI

În R.Moldova, a început perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, din 11 iulie. A fost înregistrat și primul bloc electoral - „Renato Usatîi”, care este format din Partidul Nostru și Partidul „Patria”. Noul bloc este condus de rusofilul Renato Usatîi, primar de Bălți, liderul „Partidului Nostru”. La anticipate își dorește să participe și Alianța pentru Unirea Românilor. Anunțul a fost făcut în Parlamentul de la București de către George Simion, care are interdicția de a intra în R.Moldova. Cetățenii moldoveni vor mai putea găsi pe listele electorale o nouă formațiune, dacă va fi înregistrată de CEC. Este vorba despre Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, creat de fostul prim-ministru moldovean, Ion Chicu. Între timp, Comisia Electorală Centrală a anunțat că moldovenii din diasporă se pot înregistra prealabil pentru scrutinul din iulie, transmite RFI într-o corespondență de la Chișinău.

Comisia Electorală Centrală susține că înregistrarea prealabilă este ”unul din criteriile importante care stă la baza deciziei legate de deschiderea secțiilor de votare în străinătate, dar și pe teritoriul Republicii Moldova, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului”. Procedura se încheie cu 45 de zile înainte de data scrutinului.

Totodată, reprezentanții CEC precizează că înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente rămân a fi valabile, cu excepția cazurilor în care alegătorii intenționează să voteze într-o altă localitate din afara țării unde vor fi deschise secții de votare. În aceste situații, alegătorii pot face modificări în datele prezentate anterior. Înregistrarea prealabilă are un caracter informativ și nu impune alegătorilor anumite obligațiuni, afirmă CEC. 

„Alegătorii sunt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica Înregistrare prealabilă de pe pagina www.alegator.md și să urmeze instrucțiunile privind completarea formularului online. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova”, susțin reprezentanții CEC.

Usatîi: „Suntem blocul care va uni absolut toți cetățenii” 

Și pentru că în scurt timp urmează a fi dat startul oficial al campaniei electorale, formațiunile politice sunt în pregătiri. Primul bloc înregistrat este cel condus de rusofilul Renato Usatîi. „Suntem blocul care va uni absolut toți cetățenii care vor o schimbare. Mergem împreună cu partidul „Patria”. În 2014 am fost scoși din cursa, dar CEDO ne-a dat dreptate. Am ales numele blocului „Renato Usatîi” pentru că lumea mă cunoaște și de la prezidențiale. Dodon pregătește mai multe blocuri, pe dreapta și pe stânga pentru a dispersa voturile celor cu șanse”, afirmă Usatîi. 

AUR va participa la anticipatele din R.Moldova

Iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), partid înregistrat şi la Chişinău, și care vrea să participe la alegerile anticipate, a îndemnat forțele unioniste din R.Moldova să se prezinte cu o singură listă de candidați la scrutinul din 11 iulie. Liderul AUR din România, George Simion: „Vrem să avem parlamentari AUR, parlamentari unioniști, în ambele Parlamente. Suntem cu aceeași siglă și cu aceeași denumire, iar începând cu săptămâna trecută, AUR este înregistrat în Registrul Partidelor Politice de la Chișinău. Este pentru prima oară în istoria celor două state când un partid există pe ambele maluri ale Prutului”.

Amintim că, George Simion are interdicția de a intra pe teritoriul R.Moldova, până în 2023. Asta după ce, în octombrie 2018, Simion a fost expulzat din R.Moldova, după o manifestație de protest, fiind declarată persoană indizerabilă pe teritoriul R.Moldova, pe o perioadă de 5 ani.

Dodon, întrevedere cu Lukașenko: „Dvs ne-ați dat un exemplu. Avem ce învăța de la o asemenea persoană cu experiență”

În ajunul lansării oficiale a campaniei electorale pentru alegerile anticipate, socialiștii vor organiza un amplu protest, cu zeci de mii de oameni, cu prilejul Zilei Victoriei. Un grup de socialiști a mers în Belarus, în aceste zile, iar liderul PSRM, Igor Dodon, s-a întâlnit cu Aleksandr Lukașenko și l-a lăudat pentru modul în care a acționat, în cazul protestelor. Potrivit lui Dodon, Lukașenko „este un exemplu și pentru R.Moldova”. „Ați ținut situația sub control. Sunteți bravo. Și la noi se pregătesc alegeri acum. Ei vor încerca să dea lovitura. Dvs ne-ați dat un exemplu. Avem ce învăța de la o asemenea persoană cu experiență”, i-a spus Dodon lui Lukașenko.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de fostul premier Chicu, vrea să participe la alegeri

Se pregătește de scrutinul din vară și fostul premier moldovean, Ion Chicu. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei este formațiunea cu care intenționează să intre în cursă. „Avem o echipă cu oameni de excepție, iar împreună, vom reuşi să readucem Republica Moldova pe calea dezvoltării și să reîntoarcem cetățenilor încrederea în propriul stat”, susține Ion Chicu care și-a dat demisia, din funcția de prim-ministru, la sfârșitul anului 2020, după gestionarea proastă a crizei pandemice.

Amintim că, la 28 aprilie, președintele R.Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. Anunțul șefului statului a fost făcut după ce Curtea Constituțională a decis că hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență este neconstituțională. Deși Maia Sandu a anunțat că Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor, până în prezent nu au fost luată vreo decizie în acest sens.  

.

 

Valeria Vițu
06/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii