În Republica Moldova ar fi peste 22 mii de copii fără acte de identitate // Statistici oficiale

Cornelia Cozonac
03/06/2022
Copilul de 7 luni al Alinei Dovghii nu este înregistrat oficial. FOTO: CIJM

Centrul de Investigații Jurnalistice a constatat, într-o anchetă jurnalistică, că există o discrepanță enormă între numărul copiilor născuți vii și numărul actelor de naștere emise de autorități în ultimii cinci ani. Această diferență este de peste 22 de mii, asta însemnând că atâția copii nu ar avea acte de identitate, pentru că numărul certificatelor de naștere emise în fiecare an este cu câteva mii mai mic decât numărul de copii născuți în Republica Moldova. Investigația jurnalistică a fost publicată pe portalul Anticoruptie.md la 1 iunie, însă nicio autoritate deocamdată nu a reacționat public.  

CIJM a solicitat de la Ministerul Sănătății datele despre numărul de copii născuți vii în ultimii cinci ani, 2017-2021, iar de la Agenția Servicii Publice - datele despre numărul de certificate de naștere înregistrate în aceeași perioadă. Au fost comparate datele generale pe fiecare an în parte.

Bunăoară, în anul 2017 s-au născut, potrivit datelor Ministerului Sănătății, 37.011 copii. În același an, au fost eliberate 34.285 de certificate de naștere. Cu 2.726 mai puține acte decât copii născuți. Chiar dacă admitem că o parte din copii au fost înregistrați în anul următor, statisticile pe 2018 sunt și mai dezolante. În acest an, s-au născut 35.027 de copii, dar ceritficate de naștere au fost emise - 23.182, diferența fiind de tocmai 11.845 (!).

În 2019 s-au născut 32.894 de copii, iar ASP au eliberat 29.152 de certificate, cu 3.742 mai puține acte decât copii născuți. În 2020, s-au născut 31.215 copii și 29.726 acte de naștere eliberate. Diferența este de 1.489. În 2021, s-au născut 29.657 și au fost înregistrate acte de naștere în număr de 26.589, diferența fiind și în acest an de 3.068.

      

Prin urmare, dacă e să adunăm toate cifrele care arată diferența dintre numărul de copii născuți vii și numărul de certificate de naștere emise de autoritățile moldovenești, obținem un număr de 22.870. Asta ar însemna că peste 22.000 de copii născuți în ultimii cinci ani nu au acte de identitate.

Și asta în situația în care certificate de naștere pot fi mai multe, întrucât unii părinți ai căror copii s-au născut în străinătate, le perfectează acte de naștere moldovenești. De exemplu, Dumitrița Cristea, dintr-o localitate din raionul Telenești, a născut în Germania în iulie 2019. Întrucât ambii părinți sunt din Moldova i-au făcut băiatului și certificat de naștere moldovenesc. Copilul are și certificat de naștere german.      

Deocamdată autoritățile nu au reacționat public la datele constatate în ancheta jurnalistică. Avocata copilului Maia Bănăreascu a recunoscut în cadrul anchetei că există problema nedocumentării unor copii și că acest lucru se întâmplă din cauză iresponsabilității unor părinți sau a procedurilor birocratizate de obținere a actelor pentru părinții care din generație în generație nu au fost documentați. Responsabile de situația creată se fac, potrivit Avocatei Copilului, autoritățile tutelare locale, dar și cele din sănătate și educație, care ar trebui să sesizeze atunci când costată existența unor copii în situație de risc. 

Am solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale să ne spună câți copii în Republica Moldova nu au acte de identitate. Solicitarea încă este în termenul legal în care ni se poate răspunde oficial, adică, la momentul publicării investigației jurnalistice, nu expiraseră cele 15 zile lucrătoare în care autoritatea publică este obligată să răspundă la solicitările de informații. 

În achetă este documentat cazul unei mame din satul Negureni, Telenești, care are un băiețel de 7 luni, fără acte de identitate. Ea, Alina Dovghii, nu are acte și din acestă cauză nu-i poate perfecta certificatul de naștere nici copilului său. Cazul Alinei Dovghii nu este singurul. Centrul de Investigații Jurnalstice a mai realizat anterior anchete privind copiii care nu au acte de identitate.    

În Republica Moldova certificatul de naștere se înregistrează în baza actului constatator al nașterii eliberat de unitatea sanitară în care a avut loc nașterea, procesul verbal și certificatul prin care se constată sexul și vârsta copilului – în cazul unui copil găsit. Actul medical constatator al nașterii și certificatul medical de naștere se eliberează doar la prezentarea de către mamă a buletinului de identitate. Lipsa acestuia face imposibilă eliberarea certificatului și, implicit, duce la nedocumentarea copilului, lucru recunoscut de autorități și de organele de drept.

Aceasta cu toate că, potivit Convenției pentru Drepturile Copilului, „un copil este înregistrat din momentul nașterii sale și are, din acel moment, dreptul la un nume”.  Această formulare fără echivoc constituie o obligație pentru toate statele, între care și Republica Moldova, care au ratificat Convenția și impune respectarea și protejarea acestui drept.                            

 

 

Cornelia Cozonac
03/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii