Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară

Julieta Savițchi
15/08/2019

Parlamentul a susținut cu majoritate de voturi demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunității de deputat a lui Ilan Șor. Deputații PDM, de asemenea au votat pentru, iar cei din Partidul Șor au părăsit sala de ședințe în timpul dezbaterilor.

Dumitru Robu a anunțat de la tribuna Legislativului că a fost intentat un nou dosar penal în cazul furtului din sistemul bancar, în care infracțiunea urmează a fi investigată ca una comisă de un grup criminal organizat.

Deputații din PSRM, PAS și Platforma DA au declarat susținere procurorului general interimar și l-au încurajat să solicite ridicarea imunității altor deputați, suspectați de implicare în frauda bancară.

Deputații PDM au declarat că votează pentru ridicarea imunității lui Ilan Șor doar din principiul că deputații trebuie să fie egali, ca și ceilalți cetățeni, în fața legii.

Deputații din Partidul Șor, Denis Ulanov și Marina Tauber, au criticat inițiativa procurorului general interimar și l-au acuzat pe Robu că execută comenzi politice, invocând că ar fi o râzbunare din partea președintelui Igor Dodon. „Dacă sunteți atât de curajos, veți avea curajul să investigați implicarea soțului președintei Parlamentului în frauda bancară, despre care este scris în raportul Kroll?”, l-a întrebat Tauber pe procurorul general. Răspunsul a parvenit însă din partea Zinaidei Greceanîi, care i-a cerut lui Dumitru Robu să investigheze informația din Kroll în privința soțului ei și „să se pună punct la toate speculațiile”.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

După cedarea guvernării de către PDM, Procuratura Anticorupție a solicitat mandat de arestare și anunțarea lui Șor în urmărire generală, demers acceptat de către magistrații Curții de Apel Chișinău.

 Potrivit procurorilor, fostul primar de Orhei ar fi părăsit țara la 14 iunie de la Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

Julieta Savițchi
15/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii