Igor Grosu îi dă replică Mariei Zaharova: "În Moldova orice cetățean poate protesta în fața Guvernului, Parlamentului, sau Președinției. Și chiar și în fața ambasadelor"

Mădălin Necșuțu
20/05/2022

Speaker-ul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că cetățenii Republicii Moldova sunt liberi și au dreptul să protesteze oriunde își doresc, după ce purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharoza, a criticat protestele din fața ambasadei ruse la Chișinău. 

„Un apel către toate misiunile diplomatice – domnilor diplomați, obișnuiți-vă că cetățenii au dreptul de a protesta în Moldova! Nu am auzit pe nimeni care a dorit să părăsească ambasada și nu a putut. Obișnuiți-vă cu asta și anume că în Moldova orice cetățean poate protesta în fața Guvernului, Parlamentului, sau Președinției. Și chiar și în fața ambasadelor. Dacă acest lucru eșuează în țările voastre, să știți că toată lumea o poate face în Republica Moldova", a spus Grosu joi emisiunea „Teritoriul Libertăţii” difuzată pe portalul lisa.md

Declarațiile lui Grosu vin după ce purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a criticat miercuri autoritățile de la Chișinău pentru protestele regulate din fața ambasadei ruse la Chișinău. 

„De conivență cu autoritățile moldovenești, în fața Ambasada Rusiei la Chișinău se desfășoară zilnic acțiuni antiruse de aproape două luni, împiedicând activitatea misiunii diplomatice”, a spus Zaharova. În ultimele trei luni, zeci de proteste au avut loc în fața clădirii Ambasadei ruse la Chișinău pentru condamnarea invaziei ruse în Ucraina. La unele proteste, manifestanții au cerut șoferilor să claxoneze la trecerea prin fața clădirii ambasadei ruse de la Chișinău. Acest lucru a iritat foarte tare Moscova care a cerut măsuri imediate împotriva unor astfel de acțiuni, însă fără succes.

Zaharoza a menționat că „de fapt, autoritățile moldovenești aplică sancțiuni antiruse occidentale în sectorul bancar și în domeniul reexportului de mărfuri rusești”. Mai mult, Zaharova a precizat că „unele acțiuni și declarații ale oficialilor de la Chișinău pun la îndoială angajamentul real al conducerii țării față de statutul de neutralitate, respectul pentru drepturile și interesele locuitorilor acesteia, parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia.” 

„În pofida faptului că autoritățile moldovenești nu au anunțat acest lucru, diverse structuri ale țării aplică efectiv sancțiuni occidentale antiruse în sectorul bancar și în domeniul re-exportului de mărfuri rusești”, a mai spus Zaharova.  Oficialul rus s-a mai plâns și de faptul că Poșta Moldovei nu mai livrează colete și scrisori în Rusia.

Grosu a declarat în replică despre faptul că Moldova va respecta sancțiunile din sistemul bancar impuse Rusiei, acestea fiind importante pentru sistemul bancar moldovenesc. „Astfel de afirmații temperamentale sugerează că facem ceea ce trebuie în luarea unor astfel de decizii. Vom pleca de la interesele noastre și nu vom crea obstacole pentru cetățenii noștri, sistemul bancar și economic”, a spus Grosu.  Ucraina a cerut expres acest lucru Chișinăul ca semn de solidaritate pentru invazia Rusiei pe teritoriul său.

Președintele Maia Sandu declarase și ea anterior, în cadrul unei conferințe de presă ținută pe 4 aprilie, că Republica Moldova nu va permite utilizarea sistemului bancar pentru eludarea sancțiunilor antiruse și nu va permite re-exportul de bunuri rusești de pe teritoriul Republicii Moldova.

Mădălin Necșuțu
20/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii