Igor Dodon, după întrevederea cu PSRM și cu premierul Maia Sandu: „Există trei scenarii de derulare a evenimentelor”

Anticoruptie.md
08/11/2019

După întrevederea cu deputații din fracțiunea PSRM, dar și cu premierul Maia Sandu, șeful statului, Igor Dodon, a subliniat că există mai multe scenarii de derulare a evenimentelor - fie Guvernul își retrage inițiativa prin care și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru modificările operate la Legea Procuraturii, fie PSRM depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului, fie Guvernul își retrage inițiativa, însă în aceeași zi Legislativul votează o lege cu același conținut și atunci nu are sens moțiunea de cenzură.

„Poziția PSRM e că există doar două scenarii - sau premierul își retrage inițiativa de lege prin care își asumă răspunderea, care, potrivit PSRM este contrară prevederilor acordului, sau socialiștii vor depune moțiunea de cenzură. Cei din Blocul ACUM vor să păstreze acordul, însă insistă să se meargă înainte cu inițiativa, adică se retrage inițiativa cu votarea concomitentă în Parlament a aceluiași proiect de lege de către coaliția de guvernare. Eu le-am propus a treia soluție - Guvernul să-și retragă inițiativa și să o transmită la Comisia de la Veneția pentru examinare, deoarece, din câte înțeleg, inițiativa este contrară Constituției.

Eu le-am sugerat să facă tot posibilul să discute, ca să găsească un compromis, să nu ardă podurile, pentru că, chiar dacă se ajunge la căderea Guvernului, ceea ce nu ne dorim nimeni, se poate forma o nouă majoritate parlamentară, în aceeași componență, între PSRM și ACUM, săptămâna viitoare, cu un nou acord de coaliție. Chem toate partidele la calm, la rațiune, să țină cont de interesul național. Oamenii așteaptă rezultate, hai să furnizăm aceste rezultate”, a punctat Igor Dodon.

În dimineața zilei de vineri, deputații socialiști au cerut Guvernului să-și retragă proiectul de modificare a Legii Procuraturii prin care Executivul și-a asumat răspunderea și i-a dat timp prim-ministrei Maia Sandu până la ora 15:00, atunci când deputații se întrunesc în ședință plenară. Ei au acuzat partenerii de coaliție, Blocul ACUM, de încălcarea acordului politic, semnat în septembrie. 

Joi, după o întrevedere cu deputații din fracțiunea PSRM, Igor Dodon a declarat că nu-și dorește alegeri anticipate. Și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a dat asigurări că nu vrea căderea Guvernului. 

Guvernul Sandu și-a asumat, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, care ar fi fost viciat. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Modificările la Legea Procuraturii au următorul conținut: „În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează, conform procedurii aprobate potrivit alin.(3), cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.”

Anticoruptie.md
08/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii