IDIS Viitorul: Primăria Orhei admite multiple abateri de la norma legală în timpul efectuării achiziţiilor publice

Mariana Colun
15/08/2018
Foto: IDIS Viitorul

Lipsă de transparență în achizițiile publice, rapoarte de activitate inexistente, imunitate la controale din partea organelor competente și îngrădirea accesului la informație. Sunt doar câteva concluzii ce se conțin într-un raport prezentat recent de Institutul IDIS Viitorul, care a monitorizat achizițiile publice efectuate de Primăria Orhei. 

Experții IDIS Viitorul constată că domeniul achizițiilor publice este unul lipsit de transparență în cadrul primăriei Orhei, în special de când la cârma acesteia a venit Ilan Șor, în ultimii trei ani nefiind publicat vreun raport de activitate. În același timp, par să fi uitat de primăria Orhei și instituţiile de control, or nu există informaţii despre eventuale controale din partea Inspecţiei Financiare. 

În raport se arată că recent primăria Orhei a restricționat participarea unei reprezentante a societăţii civile în cadrul unui tender. Este vorba despre jurnalista Tatiana Djamanov, tot ea autoarea raportului, delegată de IDIS Viitorul, cea care acum două săptămâni a fost agresată de Marina Tauber, vicepreședinta partidului Șor.

Potrivit Tatianei Djamanov, trei cele mai mari contracte pe care le-a încheiat Primăriei Orhei în 2018, în valoare totală de peste 12 milioane de lei, ridică semne de întrebare. 

În cazul unui contract în valoare de aproape două milioane de lei, pentru „Servicii de deservire și întreținere a spațiilor verzi în municipiul anul 2018”, experta constată că pe pagina web a primăriei Orhei nu există vreun document sau vreo informaţie privind respectiva procedură de achiziţie. În ultimii trei ani municipalitatea contractează una şi aceeaşi companie pentru serviciile de întreţinere a spaţiilor verzi. E singura care a participat la concursuri deşi legea spune că e nevoie de trei ofertanţi pentru valabilitatea competiției. Municipalitatea a refuzat să ofere detalii despre această companie, despre procedurile de achiziţii, precum şi despre volumul lucrărilor îndeplinite, spune autoarea raportului.

În același timp, publicul nu are acces la informaţii concrete şi relevante despre un contract de 3,4 milioane de lei pentru „Lucrări de extindere a iluminatului public în mun. Orhei”. „Este imposibil de urmărit cum, unde şi dacă lucrările de cca 3,4 milioane lei sunt efectuate”, potrivit raportului IDIS Viitorul. În același timp, primăria Orhei, în condiții neclare, a organizat o singură procedură de achiziție, în loc de două - planificate şi chiar anunţate - pentru „Servicii de preparare și distribuire a hranei pentru copii” în valoare de aproape șapte milioane de lei.

„Autoritățile nu au consultat opinia locuitorilor municipiului Orhei – dacă anume aceste proiecte şi cheltuieli sunt prioritare ori există alte necesități, pe care populația le consideră mai stringente. Iar despre lucrările, serviciile, produsele pentru care se cheltuiesc bani publici cetățenii deseori află doar din comunicatele de presă pozitive ale Primăriei Orhei și reportajele, interviurile primarului, difuzate de un șir de instituții mass media”, susține Tatiana Djamanov, autoarea raportului de monitorizare a achizițiilor publice.

Diana Enache, expertă în achiziţii, a spus, între altele, că necesitatea transparenţei în procedurile de achiziţii publice este un instrument de a spori eficiența cheltuirii banului public: „Netransparenţa este un paravan pentru ilegalităţi, pentru nereguli, fraudă şi corupţie şi asta ne afectează pe toţi”, a subliniat experta.

Între altele, autoarea raportului prezentat, a sugerat că în viitorul apropiat se impune un control al Inspecţiei Financiare la primăria Orhei, dat fiind faptul că intervalele de patru-cinci ani dintre auditele Curții de Conturi sunt prea mari.

Anterior, în cadrul unei anchete, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris despre proceduri netransparente de achiziții publice organizate de primăria Orhei. Reporterii CIJM au relatat despre mai multe lucrări executate de un singur agent economic, plătit de asociația obștească „Pentru Orhei”, afiliată lui Ilan Șor, care a cheltuit peste 14 milioane de lei în acest scop. „Pe lângă contractele de milioane pentru străzi, partenerul de încredere al administrației Șor s-a ales și cu un teren de aproape trei hectare, după un concurs cu mai multe semne de întrebare”, se mai arată în investigație.

Mariana Colun
15/08/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii