„Identificate și anihilate”. Procuratura Generală propune un mecanism de combatere a schemelor corupției la nivel înalt

Ilie Gulca
02/09/2021
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo

Procuratura Generală a propus Parlamentului, Guvernului și Președinției efectuarea unui audit complex în toate structurile de stat pentru a demasca și anihila schemele de corupție la nivel înalt. Imediat după obținerea victoriei în alegerile parlamentare anticipate din iulie curent, președintele PAS, Igor Grosu, a anunțat că efectuarea unui audit în cadrul instituțiilor statului va fi una dintre prioritățile guvernării.

„În condițiile actuale, din moment ce au fost deja operate schimbări în conducerea celor mai importante instituții ale statului, fiind instituit control total asupra procesului de guvernare a țării, Procuratura propune conducerii statului să dispună, așa precum s-a promis în cadrul companiei electorale, un audit intern complex în toate instituțiile publice pentru a confirma sau infirma existența schemelor corupționale la care s-au referit anterior”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Miza acestui audit, explică procuratura, este identificarea și demascarea unor eventuale scheme care favorizează delapidarea banilor publici, contrabanda, evaziunea fiscală, inclusiv adoptarea cadrului normativ favorizator ș.a.

Odată identificate eventuale spețe de interes, precizează sursa citată, Procuratura susține că este dispusă să asigure procesul de investigare a schemelor corupționale prin antrenarea celor mai experimentați procurori din cadrul Procuraturii Generale, a procuraturilor specializate și a Procuraturii capitalei.

Inițiativa Procuraturii mai prevede antrenarea în acest proces a instituțiilor de control financiar și revizie, a organelor de constatare etc. „Precizăm că, până în prezent, Procuratura nu a fost sesizată în ordinea stabilită de lege și nu a înregistrat materiale relevante de la organele de control, de constatare sau care practică activitate specială de investigații”, a ținut să mai precizeze sursa citată.

După anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare din iulie curent, președintele PAS, Igor Grosu, a numit auditul instituțiilor de stat drept a treia prioritate: „Atât Guvernul, cât și instituțiile subordonate Parlamentului vor trece printr-un audit financiar și funcțional pentru a obține răspunsuri la două întrebări: 1) Când, cum și cine a furat din bugetele instituțiilor?; 2) Cum putem crește eficiența instituției ca să avem servicii de calitate la costuri mai mici?”.      

Ilie Gulca
02/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii