Guvernul va primi un grant de 11,75 milioane euro pentru investiții în eficiență energetică

Guvernul va primi un grant de 11,75 milioane euro pentru investiții în eficiență energetică

Ion Chislea
03/12/2021

Donatorii la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) au anunțat în cadrul Adunării anuale a donatorilor, noile contribuții în Fondul E5P, anunțate de către Germania, Norvegia, Suedia, Finlanda și Slovacia.

Potrivit unui anunț al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Republica Moldova va beneficia de 11,75 milioane de euro, sub formă de grant, pentru cofinanțarea proiectelor de asistență tehnică și de investiții în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile.

Suplimentar, Uniunea Europeană a anunțat că până la sfârșitul anului curent urmează să contribuie la fondul E5P cu aproximativ 10 milioane de euro, orientați pentru Republica Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a menționat că proiectele finanțate din Fondul E5P vor fi implementate în concordanță cu cele mai bune practici pentru a face țara noastră mai puțin expusă la riscuri externe și pentru a consolida reziliența în domeniul energetic.

„Avem încredere că datorită sprijinului instituțiilor financiare internaționale și al Fondului E5P, Republica Moldova va putea transpune principiile dezvoltării durabile în toate domeniile de interes pentru țara noastră – eficientizarea energetică a edificiilor publice și rezidențiale, ameliorarea sistemului de termoficare, promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, gestionarea și reciclarea deșeurilor, modernizarea transportului public ș.a.”, a declarat Borosan.

La moment, granturile acordate de E5P sunt utilizate pentru cofinanțarea în Republica Moldova a proiectului de gestionare a deșeurilor solide în municipiul Chișinău, cât și pentru proiectul de eficiență energetică, implementat în cadrul modernizării sistemului de termoficare a SA „CET Nord” din municipiul Bălți.

E5P reprezintă un fond cu capital de peste 200 milioane de euro gestionat de BERD, destinat pentru promovarea investițiilor în domeniul eficienței energetice în țările din Parteneriatul Estic. Fondul susține cu granturi creditele în domeniul eficienței energetice oferite de instituțiile financiare implementatoare: Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Banca Nordică pentru Investiții (NIB), Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), Consiliul Băncii Europene pentru Dezvoltare (CEB), Grupul Băncii Mondiale și Grupul KfW. Aceasta înseamnă că investițiile atrase suplimentar în proiecte de eficiență energetică se majorează de patru ori în raport cu resursele alocate prin Fondul E5P.

 

Ion Chislea
03/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii