„Guvernul Ucrainei nu ar trebui să-și facă griji privind finanțarea nevoilor statului în următoarele luni”//G7 alocă Kievului 20 miliarde de dolari

Ion Chișlea
20/05/2022

Grupul celor șapte mari economii ale lumii (G7) au convenit să ofere Ucrainei asistență financiară pe termen scurt în valoare de 19,8 miliarde de dolari. Acest lucru se precizează în comunicatul final al miniștrilor de finanțe din Statele Unite, Canada, Japonia, Germania, Franța, Italia și Marea Britanie, relatează Bloomberg. Banii vor ajuta Ucraina să-și satisfacă nevoile financiare urgente.

„Recunoaștem, în special, nevoile urgente de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei. În 2022, am mobilizat 19,8 miliarde de dolari în sprijin bugetar, inclusiv 9,5 miliarde de dolari... pentru a ajuta Ucraina să-și reducă deficitul de finanțare și să continue să ofere servicii esențiale poporului ucrainean", se arată în text.

„Trebuie să garantăm capacitatea Ucrainei de a se apăra, suntem aici pentru a strânge fonduri pentru a asigura lichiditatea guvernului ucrainean”, a comentat ministrul german de Finanțe Christian Lindner. El a menționat că lumea trebuie să „susțină Ucraina în acest moment istoric decisiv”.

Fondurile includ 7,5 miliarde de dolari din SUA, restul sunt bani UE.  „Guvernul Ucrainei nu ar trebui să-și facă griji cu privire la finanțarea nevoilor statului în următoarele luni”, a menționat Lindner. Reprezentații G7 dau asigurări că țările lor vor continua să sprijine Ucraina pe tot parcursul războiului, dar și după încheierea lui.  

Guvernul de la Kiev a spus anterior că țara are nevoie de finanțare pe termen scurt de 4 - 5 miliarde de dolari pe lună, iar pe termen lung va avea nevoie de o strategie de redresare similară cu Planul Marshall pentru Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Joi, Senatul SUA a aprobat un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Ion Chișlea
20/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii